Догодило се на данашњи дан, 4. август :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 4. август


1578 - Покушај Португалије да заузме Мароко пропао је поразом у бици код Алказаркивира, у којој су погинули португалски краљ Себастијан (Себастиан), краљ од Феза и маварски претендент на престо.

1704 - У рату за шпанско наследје, енглеско-холандске снаге су заузеле шпански град Гибралтар.

1789 - Парламент Француске је, током Француске револуције, укинуо све привилегије феудалаца.

1791 - Потписан је Свиштовски мир којим је одредјена граница измедју Аустрије и Отоманског царства.

1792 - Родјен је Перси Биш Шели (Перцy Бyссхе Схеллеy) један од најзначајнијих песника енглеског романтизма. Бунтовник против политичких, друштвених и верских стега, напустио је Енглеску и последње године живота провео у Италији, где се 1822. утопио у бродолому на једрењу ("Краљица Маб", "Ослободјени Прометеј", "Ода западном ветру", "Шева").

1859 - Родјен је норвешки писац Кнут Хамсун (Педерсен) добитник Нобелове награде за књижевност 1920. За време Другог светског рата, као симпатизер Квислингове (Qуислинг) пронемачке владе и нациста изгубио је популарност, а после рата, већ у дубокој старости, осудјен је на високу новчану казну због сарадње са окупатором ("Глад", "Пан", "Плодови земље").

1875 - Умро је дански писац Ханс Кристијан Андерсен (Цхристиан). Мада први књижевни успех дугује роману "Импровизатор" (1835), светску славу стекао је као аутор око 200 кратких приповедака, које се сматрају најлепшим бајкама за децу.

1907 - Умро је норвешки композитор, пијаниста и диригент Едвард Григ (Гриег), представник позног романтизма, који је инспиришући се националним фолклором афирмисао норвешку музику у свету (клавирски концерт у а-молу, "Пер Гинт", "Сигруд Јорсалфар").

1914 - Немачке трупе напале су Белгију, Велика Британија је објавила рат Немачкој, а САД су прогласиле неутралност.

1916 - Данска је за 25 милиона долара уступила САД део Западно индијских острва, укључујући Девичанска острва.

1944 - Гестапо је у скровишту у Амстердаму ухапсио породицу Франк и још четворо Јевреја и депортовао их у концентрациони логор. После рата откривен је дневник 14-годишње Ане Франк, који представља један од најпотреснијих докумената о страдању Јевреја у Другом светском рату.

1954 - Британски суперсонични борбени авион "Електрик Лајтнинг П-1" извео је свој први лет.

1977 - Умро је немачки филозоф Ернст Блох (Блоцх). У обимном делу које обухвата проблеме филозофије, историје, религије и етике, посебно се бавио анализом феномена утопије ("Дух утопије", "Томас Минцер као теолог револуције", "Наследје овог времена").

1983 - Бетино Кракси (Беттино Цраxи) је, као први социјалиста, преузео дужност премијера Италије, постигавши рекорд у дужини опстанка једне владе Италије после Другог светског рата.

1992 - Милиони црнаца окончали су дводневни генерални штрајк против владе белаца у Јужној Африци, током којег је погинуло 30 људи.

1993 - Јапанске власти званично су се извиниле женама које су током Другог светског рата биле сексуалне робиње јапанских војника.

1993 - Снаге босанских Срба освојиле су све кључне положаје на планини Игман изнад Сарајева и затвориле обруч око града.

1994 - Пошто је Скупштина Републике Српске одбила мировни план Контакт групе за Босну, СР Југославија је прекинула политичке и економске односе са босанским Србима и затворила границу на реци Дрини.

1995 - Хрватска војска је, у операцији "Олуја", ушла у српску енклаву (Република Српска Крајина), зону под заштитом УН. Око 250.000 Срба напустило је своје домове и кренуло, у највећем избегличком таласу у Европи од Другог светског рата, према Босни и СР Југославији.

1997 - У Арлу је умрла најстарија особа на свету, Францускиња Жан Калман (Јеанне Цалмент). Живела је 122 године и 164 дана.

1999 - У катастрофалним поплавама у Кини погинуло је више од 400 људи, а два милиона остало је без домова.

2000 - Британска краљица мајка Елизабета прославила је у Лондону стоти родјендан, као прва личност из краљевске породице која је проживела цео један век. Она је с балкона Бакингемске палате поздравила окупљене градјане.

2001 - Палестина је издала званично саопштење о обустављању оружаних напада на Израел. Тај позив без преседана указао је на неслагање измедју палестинских званичника и милитантне палестинске струје око освете због израелских напада.

2001 - Председници Северне Кореје и Русије, Ким Јонг-Ли и Владимир Путин, потписали су декларацију по којој се Пјонг Јанг мора придржавати мораторијума о ракетним пробама до 2003. године.

2003 - Суд у Руанди осудио је 100 људи, од којих 11 на смртну казну, због злочина у тој земљи 1994. Од почетка судских процеса за геноцид у Руанди до тада је осудјено на смрт више од 400 људи.

2003 - Бискупи Епископалне (Англиканске) цркве у Сједињеним Америчким Државама (САД) потврдили су именовање, без преседана у историји те цркве, хомосексуалца Џина Робинсона (Гене) за бискупа у Њу Хемпширу.

2005 - Умро је амерички блуз-певач, писац и гитариста, "Мали" Милтон Кембел (Цампбелл) познат по блуз химни "Тхе блуес ис алригхт".

2007 - Умро је славни џез басиста Арт Дејвис (Давис) који је свирао са Џоном Колтрејном (Јохн Цолтране) и другим великанима џеза. Наступао је са Телониоусом Монком (Тхелониоус), Лујем Армстронгом (Лоуисс), Бобом Диланом (Дyлан) и Џуди Гарланд (Јудy).

2008 - Почело је распоредјивање више од 3.000 војника у градовима Италије као мера у оквиру борбе против криминала и илегалне имиграције. Овај потез председника владе Берлусконија изазвао је негодовање због неуобичајене праксе да се оружане снаге користе за послове који су у надлежности полиције.

2009 - Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да су 1.154 особе умрле у свету од новог грипа А (Х1Н1) од појаве тог вируса у априлу.

2010 - Последице изливања нафте у Мексичком заливу по његов живи свет осећаће се деценијама, закључак је америчке Управе за океане и атмосферу. Укупно 780 милиона литара нафте истекло је из оштећене бушотине у Мексичком заливу после експлозије на платформи компаније Бритиш петролеум крајем априла, а до почетка августа је сакупљено око 127 милиона литара нафте.

2016 - Федерална администрација за летове САД је први пут дала дозволу приватној компанији за свемирске летове Мун експрес (Моон Еxпресс) да лансира летелицу изван Земљине орбите и слети на Месец како би узела узорке са месечеве површине.

2019 - Француз Франки Запата је направом коју је конструисао "флајинг борд" (флyинг боард) у другом покушају прелетео Ламанш. За нешто вше од 20 минута, летећи 15 до 20 метара изнад површине мора прешао је 35 километара.

(Независне)