Шта дјетету спаковати за ужину? :: Semberija INFO ::

 

Шта дјетету спаковати за ужину?



Ово је питање које мучи многе родитеље. Нажалост, не можемо, а да не примјетимо да се у близини већине основних и средњих школа налазе пекаре и трговине сa брзом храном.

Многи ће рећи – па нека поједе неко пециво, неће му ништа бити. И неће, од неколико њих, али школска година траје девет мјесеци што је велики период да пецива постану дио прехрамбених навика наших школараца. Већ мјесецима у медијима слушамо да имамо „најдебље“ ученике у Европи, који у малим количинама једу воће и поврће.

Организована исхрана

Можемо тим подацима стати на крај, полазећи свако од свог дјетета. У већини школа не постоји организована исхрана, коју би дјеца јела за вријеме одмора. Мана је што би сва дјеца јела исто и нема онога – један има више, један боље, други мање, или лошије. Сви су једнаки.
Многа дјеца након школе одмах настављају с ваншколским активностима и свакако им треба квалитетан оброк који ће им дати снагу и концентрацију за цијели дан.

Доручак и ручак су обавезни прије школе

Знамо да ће већина родитеља рећи, па гдје ћемо још уз свакодневне обавезе мислити и спремати ужину за школу. Али, све је то дио навике и постављање приоритета за остварење коначног циља – здравих прехрамбених навика.
Кажу да је потребан 21 дан да се нека навика усвоји. Двадесет један дан за навике од којих ће наша дјеца у животу имати  итетако користи. Не звучи много, зар не?
Свакако дјецу укључите у планирање оброка за ужину и набавку намирница. Наравно, њима ће ужина бити слађа ако је послужена у посудици с омиљеним ликом. С тим их можете „добити“ на почетку, јер ријетка су дјеца која ће одмах пристати на ужину.
И оно што је јако јако битно, ако је школа ујутро, не прескачите доручак, ако је школа поподне, нека дјеца прије наставе обавезно поједу кувани оброк. 

А сада неколико идеја које можете комбиновати за здраву ужину и које вам неће одузети превише времена за припрему:
1. Воће – јабука, банана, мандарина – идеално су воће за школску торбу
2. Домаће енергетске плочице
3. Слатки или слани мафини
4. Орашасти плодови и суво воће
5. Сендвич с млијечним намазом и поврћем
6. Тортиља с млијечним намазом и поврћем
7. Смути
8. Јогурт
9. Вафли или америчке палачинке с воћем и медом

Примјер седмичног плана ужине:
Понедјељак: Интегрални хљеб, сирни намаз, свјежа паприка и зелена салата и мандарина
Уторак: Енергетска плочица, јогурт
Сриједа: Зобене пахуљице с јогуртом, циметом и шаком грожђица. Уз то јабука.
Четвртак: Тортиља намазана млијечним намазом, са пар шнита ћуреће шунке, кукурузом, зеленом салатом и јогурт
Петак: Банана, шака ораха или бадема
Наравно, може се догодити да дијете ужину врати кући, јер му је било непријатно јести у школи или је било предмет изругивања, али исто тако, ужина коју је донијело, може бити подстицај и другој дјеци, да својим родитељима дају идеју за такво нешто. Исплати се покушати.


Семберске новине / Семберија инфо