Колико је вјештачка интелигенција опасна? :: Semberija INFO ::

 

Колико је вјештачка интелигенција опасна?


Foto: LaNoticia
Извор: Глас Српске

Вјештачка интелигенција (ВИ) је револуционарна технологија која је у посљедњим деценијама постала свеприсутна у нашем свакодневном животу.

И док ВИ доноси бројне предности, поставља се питање колико је опасна. Да бисмо схватили ову опасност, морамо размотрити неколико кључних аспеката.

Прва забринутост је везана за аутономност ВИ система. Аутономни системи могу доносити одлуке без људске контроле, што може довести до непредвидивих ситуација. На примјер, возачки аутомобили са ВИ могу се суочити са моралним дилемама у хитним ситуацијама. Како ће ВИ одабрати чије животе да сачува? Ово питање отвара озбиљне етичке недоумице.

Друга забринутост тиче се безбједности. Постоји могућност да злонамјерни појединци или организације искористе ВИ за злонамерне сврхе, укључујући сајбер нападе, ширење дезинформација и друге облике штете. Такође, грешке у кодирању ВИ система могу довести до озбиљних посљедица, као што су хаварије аутономних летјелица или несреће у индустрији.

Такође, забринутост се јавља и у вези са губицима радних мјеста. Аутоматизација послова уз помоћ ВИ може довести до масовног отпуштања радне снаге, што има економске и социјалне импликације, преноси Глас Српске

На крају, треба размотрити и моралну димензију контроле над ВИ. Како се технологија развија, питање власништва над ВИ системима постаје кључно. Ко треба да буде одговоран за одлуке које доноси ВИ? Како спречити концентрацију моћи у рукама малог броја ентитета?

Кључ за сузбијање потенцијалних опасности вјештачке интелигенције лежи у развоју одговарајућих законодавних оквира, етичких смјерница и напредних безбједносних мјера. Само кроз свеобухватан приступ можемо остварити равнотежу између напретка и безбједности у свијету вјештачке интелигенције.