Да ли јутарњу кафу треба да прати и чаша воде :: Semberija INFO ::

 

Да ли јутарњу кафу треба да прати и чаша воде


Шоља јутарње кафе за већину је појам почетка дана. То је први корак, који усмјерава све даље. Јутрања кафа је буђење и позив за дају акцију. Но, важно питање јесте да ли јутарњу кафу треба пити уз чашу воде, како се кафа иначе у кафетеријама и сервира?

Поред тога што нам често прија да кафу "залијемо" водом, за то постоји и здравствено оправдање.

"Кофеин је сам по себи диуретик, што значи да вас тјера да мокрите и, док количина воде у шољи чаја, на пример, може да надокнади тај губитак течности, рекла бих да је вредно попити чашу воде у исто време, са кафом - објашњава др Филипа Кеј, Лекар опште праксе, а преноси "Метро.цо.ук".
Суштина свега је да останете хидрирани.

"Најважније је да пијете довољно воде да надокнадите све течности које се губе урином, знојем и варењем. Ако пијете воду, мања је вероватноц́а да ц́ете дехидрирати, а чак и блага дехидратација може утицати на ваше физичке и менталне перформансе. Осец́ац́ете се будније, то ц́е побољшати варење и спречити затвор. Такође помаже вашем метаболизму", каже др Кеј.

Др Филипа истиче да, иако је пити воду ујутру здравије од конзумирања пиц́а са кофеином, помало је мит да морате прво да пијете воду ујутру, пише Телеграф.

"Неким људима, на пример, можда би било боље да попију чашу млека, јер има протеина и масти, а можда и не могу да једу храну ујутру. Вода није једина течност коју можете да имате, а кофеин није страшан. Главна ствар је да попијете пиц́е",  објашњава др Кеј.

(Независне)