Догодило се на данашњи дан, 2. новембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 2. новембар


Данас је четвртак, 2. новембар , 306. дан 2023. До краја године има 59 дана.

1687 . - У Отоманском царству у побуни збачен султан Мухамед Четврти и на пријестолу га је наслиједио млађи брат Сулејман Трећи.

1721 . - Послије ратова против Отоманског царства и Шведске, којима је учврстио Русију на Црном мору и Балтику, Петар Велики проглашен царем цијеле Русије.

1755 . - Рођена француска краљица Марија Антоанета, супруга Луја Шеснаестог и кћерка аустријске царице Марије Терезије, крајње омражена послије избијања Француске револуције 1789. Приписана јој је иронична порука гладном народу: "Ако немате хљеба, једите колаче". Под оптужбом да је везама с бечким двором издала Француску, 1793. је погубљена на гиљотини.

1766 . - Рођен аустријски војсковођа мађарског поријекла фелдмаршал Јохан Јозеф Радецки, војни реформатор и национални херој који је више од пола вијека у биткама предводио аустријске трупе. Учествовао је у бојевима против француског цара Наполеона Првог Бонапарте у Италији и на Рајни и у гушењу италијанских устанака против Аустрије 1830, 1831, 1848. и 1849. Послије побједа над Италијанима

1848 . код Кустоце и 1849. код Наваре постао је гувернер Ломбардијско-венецијанске области.

1789 . - У Француској конфискована сва имовина Римокатоличке цркве.

1815 . - Рођен енглески математичар Џорџ Бул, најзначајнији творац савремене математичке логике и "Булове алгебре", кључне за развој компјутера. Због сиромаштва је завршио само основну школу, али је као самоук научио класичне језике и француски, њемачки и италијански. На основу објављених математичких радова, 1849. је постављен за професора математике на колеџу у Корку, послије чега је написао најзначајније дјело - "Истраживања закона мишљења".

1891 . - Рођен српски класични филолог Милан Будимир, члан Српске краљевске академије, професор Београдског универзитета, који је проучаво индоевропске дијалекте у Средоземљу. Објављивао је и на француском језику, на којем је издавао и часопис "Ревуе интернатионале дес етудес балканиqуес ". Дјела : "О Илијади и њеном пјеснику", "Из класичне и савремене алоглотије", "Проблем букве и протословенске домовине", "Грци и Пеласти", "Двије врсте Аристотелове трагедије", "Са балканских источника", "Цармен арвале", "Патрицулае Пелестицае".

1906 . - Рођен италијански филмски режисер Лукино Висконти, један од зачетника неореализма. Филмови : "Опсесија", "Земља дрхти", "Сенсо", "Бијеле ноћи", "Роко и његова браћа", "Гепард", "Драге звијезде Великог Медвједа", "Затворени породични круг", "Сумрак богова", "Смрт у Венецији", "Невино".

1911 . - Рођен грчки писац Одисеј Алепуделис, познат као Одисеј Елити, добитник Нобелове награде за књижевност 1979, чију поезију одликују лексичко богатство и чудесне метафоре. Дјела : збирке пјесама"Оријентације", "Клепсидре непознатог", "Достојно јест", "Јуначна и тужна пјесма за млађег поручника погинулог у Албанији", "Шест и једно кајање за небо", "Врховно сунце", "Монограм", есеји "Отворена књига".

1913 . - Рођен амерички глумац Бартон Стивен Ланкастер, познат као Берт Ланкастер, који је као бивши циркуски артиста почео улогама у авантуристичким филмовима, али је потом потврдио изразиту глумачку индивидуалност. Филмови : "Одавде до вјечности", "Заточеник из Алкатраза", "Седам дана у мају", "Воз", "Гепард", "Драге звијезде Великог Медвједа", "Затворени породични круг", "Тетовирана ружа", "Врати се, мала Шибо", "Двадесети вијек".

1917 . - Велика Британија Балфуровом декларацијом заузела се за оснивање јеврејске државе у Палестини.

1923 . - Умро српски сликар Стеван Алексић, мајстор обнове иконостаса српских цркава. Академију је завршио у Минхену, а сликарску радионицу је отворио у родном Араду, у којем је реновирао иконе и слике на сводовима цркве. Обновио је и иконе и слике у црквама у Темишвару, Вуковару, Новом Саду, Модошу (сада Јаша Томић), Бенешеву и другим мјестима. Најзначајнији и најобимнији рад обавио је у Преображенској цркви у Панчеву: 32 иконе великог формата, три композиције из историје српске цркве и 44 медаљона светаца.

1930 . - Хаиле Селасије Први крунисан за цара Етиопије.

1938 . - Мађарска анектирала јужну Словачку, искористивши инвазију своје савезнице нацистичке Њемачке на Чехословачку.

1944 . - Централни комитет Бугарске радничке партије у писму генералном секретару Комунистичке партије Југославије Јосипу Брозу признао бугарску кривицу за фашистичке злочине у Југославији у Другом свјетском рату.

1950. - Умро енглески писац ирског поријекла Џорџ Бернард Шо, добитник Нобелове награде за књижевност 1925, изузетно смио сатиричар и један од најдуховитијих људи 20. вијека. У оштром, али шаљивом тону је приказивао противрјечности грађанског друштва у Енглеској. У комедијама "Човјек и натчовјек " и "Враћање Метузалему" изнио је замисао о животној сили, снази која настоји да људски род уздигне у виши и бољи живот. Писао је и политичке и економске чланке, држао говоре и водио драмску и музичку критику у дневној штампи. У дјелима писаним за позориште - која су му често служила да изнесе сопствене друштвене и политичке теорије - разбијао је идоле савременог друштва, жестоко им се подсмијевајући, застарјеле и назадне конвенције и лажан морал средње класе у религији, етици, политици и економији. Остала дјела: комади"Пигмалион", "Куће удовичке", "Света Ивана", "Мајор Барбара", "Кандида", "Занат госпође Ворн", "Љекар у недоумици", "Цезар и Клеопатра", збирка"Три позоришна комада за пуританце".

1953 . - Пакистански парламент прогласио земљу "Исламском републиком Пакистан".

1958 . - Посљедњи британски војници напустили Јордан.

1962 . - Умро српски писац и ботаничар Стеван Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и ректор од 1945. до 1950. Завршио је Филозофски факултет у Београду. Као официр српске војске борио се у Првом свјетском рату, а у Другом свјетском рату је био у италијанским и њемачким заробљеничким логорима. Књижевно име и популарност је стекао романом"Српска трилогија", који чине"Деветсто четрнаеста", "Под крстом" и "Капија слободе". Остала дјела: романи"Смена генерација", "Велика забуна", "Ликови у сенци", дјела из ботанике "Студије о биљном свету Преспанског језера", "Макрофитска вегетација Охридског језера", "Систематика лековитог биља".

1964 . - У Саудијској Арабији са пријестола свргнут краљ Сауд, а краљем проглашен принц Фејсал.

1976 . - За предсједника САД изабран кандидат Демократске странке Џејмс Ерл - Џими Картер.

1978 . - Двојица совјетских космонаута с васионског брода "Саљут 6" вратила се на Земљу, поставивши нов рекорд боравка у васиони - 139 дана и 14 часова.

1990 . - Парламент Мозамбика усвојио нови устав, којим је у тој афричкој земљи успостављена вишепартијска демократија.

1994 . - Више од 430 људи погинуло на југу Египта у пожару послије експлозије у великом складишту нафте близу једног села.

1995 . - Предсједник Србије Слободан Милошевић и предсједник Хрватске Фрањо Туђман, под покровитељством америчког државног секретара, у Дејтону потписали декларацију о дипломатском рјешењу статуса Сремско-барањске области.

1995 . - Бивши министар одбране Јужне Африке Магнус Малан и десет пензионисаних виших официра ухапшено под оптужбом за убиства у вријеме режима апартхејда.

1998 . - Ураган "Мич" утихнуо послије седмице током које је изазвао огромна разарања у централној Америци, посебно у Хондурасу и Гватемали, и смрт најмање 9.000 људи.

2001 . - Његова светост патријарх српски Павле одржао у Основној школи "Краљ Петар Први Карађорђевић" у Београду први свечани јавни час катихизиса и тиме означио повратак вјеронауке у основне и средње школе у Србији.

2003 . - Администрација у Вашингтону донијела одлуку о нормализацији трговинских односа са Србијом и Црном Гором.

2004 . - У САД одржани предсједнички избори. Џорџ Буш добио други мандат, побиједивши предсједничког кандидата Демократске странке Џона Керија.
 
(Независне)