Рецепт за сируп који чисти плућа пушача :: Semberija INFO ::

 

Рецепт за сируп који чисти плућа пушача


Foto: Instagram
Сируп направљен од куркуме, ђумбира и лука помоћи ће вам да очисите своја плућа од никотина, катрана и загађења, на сасвим природан начин.

Овај сируп, који лако можете направити и сами, одлијепиће све микрочестите од плућног ткива. Препоручљиво је да га пију и непушачи, који су, нажалост, често пасивни пушачи. Можете га давати и дјеци, почевши од предшколског узраста.

Како нам предстоји и период гријања, када расте количина штетних микрочестица у ваздуху, поготово у великим градовима, овај еликсир ће свима добро доћи да очисте плућа.

Комбинација природних састојака са додатком лимуна неће узроковати лош задах, а помоћи ће и код "пушачког кашља" који се не јавља због никотина већ због катрана – љепљиве супстанце која сужава обим бронхиола у плућима, па отежава природно чишћење плућа.

Постоје многе биљке које помажу чишћење плућа, утичу на избацивање секрета и уједно олакшавају дисање. За дејцу су одлични домаћи сируп од ловора и жалфије, банана и мед за престанак кашља, биљке попут дивизме, листа боквице, коријена сладића, који одлепљују шлајм, дјелују антимикробно и противупано, облажу слузокожу и олакшавају искашљавање.

У кинеској медицини за јачање плућа од давнина се користи кодрицепс гљива. Она позитивно утиче на дисајни капацитет и здравље алвеола.

Рецепт за сируп

Ако желите да направите домаћи сируп за чишћење плућа требаће вам неколико намирница и 15 минута вашег времена.

За пушачка плућа пуна токсина потребан је коктел који снажно чисти плућа и дјелује антиканцерогено.  Прави се од куркуме, ђумбира, лука и лимуна.

Ђумбир чисти плућа, јача имунитет и има снажно антиканцегорено дејство. Куркума спречава настанак и развој болести плућа и бронхија. Бијели лук је природни антибиотик, садржи алицин који спречава инфекције дисајних путева, док црни лук елиминише сувишну слуз у плућима и олакшава кашаљ.

Потребни састојци:

30 грама коријена ђумбира
50 грама бијелог лука
1 средња главица црног лука
2 кафене кашичице куркуме у праху
неколико колутова лимуна
350 мл воде

Припрема:

Ђумбир ољуштите и исјецкајте. Бијели лук раздвојте на ченове и ољуштите. Црни лук ситно исјецкајте. Ова три састојка ставите у шерпу и прелијте водом. Када вода прокључа додајте куркуму и кувајте на лаганој ватри око 10 минута. Сируп склоните са ватре да се мало прохлади, проциједите у стаклену теглу коју сте претходно стерилисали и додате колутове лимунова.

Сируп се пије десет дана по једну супену кашике ујутру. Већ након трећег дана осјетићете благотворно дејство овог сирупа и почећете да искашљавате шлајм. Ако желите, овај сируп можете засладити медом.

(Политика Магазин)