На путевима ћемо ускоро имати уграђене усисаваче :: Semberija INFO ::

 

На путевима ћемо ускоро имати уграђене усисаваче


Нова студија је показала да је револуционарна технологија компаније Роадвент, која буквално усисава загађење са путева, ефикасна у смањењу штетних загађивача из ваздуха, посебно азот-диоксида (NO2).

Студија коју је водио професор Пол Луис са Универзитета Свонси (Велс) проучавала је ефикасност технологије, коју су увели британски иноватори.

Роадвент се дискретно поставља на путеве како би ухватио, филтрирао и испустио чист ваздух поред пута одмах испод саобраћаја. Независно је научно потврђено да технологија смањује изложеност људи загађењу ваздуха (НОx, ПМ 2,5...) са пута за 91 одсто.

Први такав пилот систем постављен је на полигону у Милбруку (Велика Британија), наводи "Ревија ХАК".

Поред ваздуха, у систем Роадвент улазе површинске воде и падавине. Систем одваја воду од протока загађеног ваздуха, а ова вода се затим пумпа под земљом у системе за одводњавање који се налазе на коловозу.

Захтјеви за одржавање филтера одређују се искључиво количином загађеног ваздуха који се ухвати и очисти на лицу мјеста. У стварности, то значи да што је ваздух прљавији, филтери чешће захтјевају чишћење и одржавање. Просјечан циклус између одржавања је три мјесеца.

Роадвент систем захтјева извор електричне енергије.

(Независне)