Заборављени народни лијек :: Semberija INFO ::

 

Заборављени народни лијек



Сви ми знамо да храна, коју свакодневно конзумирамо, садржи висок ниво разних хранљивих материја и доприноси нашем здрављу. Зато је и једемо, зар не? Неке од здравих намирница имају љековита својства кад се конзумирају. Неке, пак, имају љековита својства и кад се нанесу директно на кожу.

Да ли сте знали да је једна од најбољих намирница која се наноси на кожу купус? Вјеровали или не, облоге од купуса су уобичајене у кућној медицини, а изузетно су дјелотворне. Постоји више  начина на који можете користити купус да исцијелите ваше тијело. Само додајте купус у вашу омиљену супу или кувајте заједно са поврћем и можете искористити његова невјероватна љековита својства. Такође, можете га јести сировог, у салати, али и у комбинацији са шаргарепом и јабуком, које додатно појачавају корисна својства купуса.

Дијабетес

Купус има моћно антихипергликемијско својство, што значи да ово веома здраво поврће има моћ да снизи ниво шећера у крви и контролише дијабетес. Ова дејства се могу постићи конзумирањем мале количине куваног или сировог купуса са сваким оброком или конзумирањем сока од купуса два пута дневно.

Срчане болести

Купус, такође, садржи тоцијанин, полифенол који се раствара водом и који смањује упалу и ојачава капиларе, спречава настанак тромба и олакшава отпуштање нитричног оксида. На тај начин купус спречава настанак срчаних болести и срчаног удара. Из овог разлога би требало да конзумирате барем двије кашике куваног купуса или чашу сока од купуса дневно.

Проблеми са варењем

Купус садржи висок ниво калијума који балансира ниво течности у тијелу. Он, такође, садржи доста витамина Ц и антиоксиданата који штите ћелије од токсина и слободних радикала, као и витамине Е и К, сумпор, бета-каротен, калијум, магнезијум, калцијум…Стручњаци медицине тврде да конзумирање куваног купуса може помоћи приликом третирања дијареје, стомачних чирева и констипације. Са друге стране, ферментисане врсте купуса попут киселог купуса могу се користити за лијечење синдрома иритабилних цријева, упалне болести цријева и инфективне дијареје. 

Екстерно коришћење


Можда звучи чудно, али је истинито – наношење купуса на ране заиста вам може помоћи да их излијечите. 

Урасли нокти на ногама

Многи људи користе купус да би уклонили гној из ураслих ноктију и спријечили инфекцију. Само треба да обмотате неколико листова купуса око тог ножног прста и причврстите их завојем. Затим завој прекријте чарапом и оставите да дјелује преко ноћи. Скините завој ујутру и поновите процедуру наредне ноћи. Након што ујутру скинете завој, потопите стопало у раствор магнезијум сулфата.