Мислили су да је изумро прије 100 година, пронађен је на Влашићу :: Semberija INFO ::

 

Мислили су да је изумро прије 100 година, пронађен је на Влашићу


Форо: Земаљски музеј
Извор: Глас Српске

У сарадњи стручњака из Природњачког музеја у Карлсруеу, Земаљског музеја Босне и Херцеговине и лепидоптеролога из Аустрије, на планини Влашић након готово 100 година поново је пронађена врста ноћног лептира под именом балкански планински мразовац, саопштио је Земљски музеј.

Балкански планински мразовац, ноћни лептир научног назива Lignyoptera thaumastaria (од грчког тхаумастос = диван, невјероватан) врста је из снова за истраживаче лептира.

Познато је само неколико планина у БиХ и Црној Гори на којима је забиљежен. Ова врста живи високо на планинама на ливадама у зони изнад границе шуме и појављује се тек након што се отопе први јесењи сњегови, преноси Кликс. Крила мужјака су изразито жуте и розе боје, док су женке које не лете готово без крила.

У БиХ је пронађено само неколико примјерака овог ноћног лептира у три наврата: 1901, 1903. и 1937. године. Новије опажање из 1982. године постоји само из Црне Горе. С обзиром на то да толико дуго нико није пронашао, сматрало се да је ова врста можда изумрла.

Група стручњака предвођена Робертом Труском, стручњаком за лептире из Природословног музеја Karlsrue крајем октобра мјесеца 2023. године покренула је експедицију с циљем поновног проналаска врсте. Од почетка сумрака стручњаци су претраживали планински ланац Влашић код Травника, подручје изнад границе шуме на висинама између 1550 и 1750 м.