НАСА на Венери открила кисеоник :: Semberija INFO ::

 

НАСА на Венери открила кисеоник


Извор: РТЦГ / Независне новине

Отприлике једна петина гасова у Земљиној атмосфери је кисеоник, који удишемо. Прича о сусједној Венери је сасвим другачија, атмосфера је тамо токсична за нас. Недавно су, међутим, научници НАСА у њој пронашли трагове кисеоника.

Молекули кисеоника су оно на чему се заснива живот на Земљи. У нашој атмосфери то је око петине свих гасова, азот испуњава веђину остатка атмосфере.

Сасвим је другачије на сусједној Венери. Њеном атмосфером доминира 96,5 одсто угљен моноксида, који је токсичан за земаљска створења. Шта је са осталих 3,5 одсто?

Недавно истраживање Америчке свемирске агенције (НАСА), у којем је учествовала и Њемачка свемирска агенција (ДЛР), показало се у тих 3,5 одсто налази и кисеоник.

У танком слоју Венерине атмосфере сакривени су трагови атома кисеоника, а истраживачи су то открили уз помоћ инструмента СОФИА.

Ријеч је о конвертованој летјелици Боинг 747СП, која на себи има инфрацрвени телескоп којим посматра свемирска дешавања док лети кроз стратосферу.

„Тек смо на почетку разумијевања еволуције Венере и зашто се она толико разликује од Земље“, рекао је њемачки физичар и водећи аутор студије Хајнц-Вилхелм Хуберс. Такође је истакао да кисеоник на Венери не значи да би могао да буде погодан за живот, пошто Земљани удишу молекуле кисеоника, а не атоме.

Кисеоник на Венери настаје уз помоћ ултраљубичастог сунчевог зрачења, које у токсичној атмосфери разлаже молекуле угљен-диоксида и моноксида на атоме, преноси РТЦГ.