Каранфилчић чини чуда за ваш организам :: Semberija INFO ::

 

Каранфилчић чини чуда за ваш организам


Извор: Б92 / Независне

Каранфилић је мирисни зачин направљен од осушених цвјетова, пупољака дрвета Сyзyгиум ароматицум поријеклом из Индонезије.

Као природни лијек у ајурведској и кинеској традиционалној медицини користи се већ хиљадама година. Овај зачин је слаткастог, благо горког укуса и веома ароматичан, због чега се доста користи у кулинарству, али и у козметичкој индустрији.

Каранфилић је богат биљним једињењима за која се показало да имају моћна антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, због чега се узима као додатак исхрани. Зарад побољшања здравља може да се користи у разним облицима, а најчешће као екстракт каранфилића, уље или као мљевени каранфилић.

Овај индонежански зачин богат је извор биљних једињења која имају антиоксидативне и антиинфламаторне предности, а посебно једињења еугенола, које чини између 70 и 90 одсто етеричног уља каранфилића. Показало се да еугенол има моћна антиинфламаторна, антиканцерогена, антиоксидативна својства и својства ублажавања болова, а дјелује као природни антисептик.

Здравствене предности каранфилића

Каранфилић је такође одличан извор витамина К, калијума, бета-каротена, еугенола. Садржи много мангана, минерала који помаже нашем тијелу да контролише ензиме који помажу у регенерацији костију и стварању хормона. Манган такође може да дјелује као антиоксидант који штити тијело од штетних слободних радикала (нестабилних атома који изазивају оштећење ћелија).

Смањење упале

Каранфилић садржи многа једињења позната по својим антиинфламаторним својствима, од којих је еугенол најважнији. Показало се да смањује упални одговор нашег тијела, што може да смањи ризик од здравствених проблема као што је артритис, али и да олакша контролу симптома.

Мање слободних радикала

Каранфилиц́ је пун антиоксиданата који помажу тијелу да се бори против слободних радикала који оштећују ћелије. Уклањањем слободних радикала из организма антиоксиданси могу да помогну у смањењу ризика од развоја срчаних болести, дијабетеса и одређених карцинома.

Заштита од појаве чирева

Истраживања показују да каранфилић може да помогне у заштити стомака од појаве чира. Већина чирева је узрокована стањивањем слојева слузи који штите слузницу желуца. Истраживања показују да конзумирање каранфилића у великим количинама може да згусне ову слуз, смањујући ризик од добијања чирева и помаже у лијечењу чира који већ имате.

Побољшана функција јетре

Каранфилић такође може да помогне јетри да боље функционише. Студије су показале да еугенол може да помогне у смањењу ризика од цирозе јетре и масне болести јетре.

Ублажавање зубобоље

Током историје, људи су користили уље каранфилића за ублажавање зубобоље. Неки козметички производи и лијекови користе еугенол због његових антибактеријских, антифунгалних и антивирусних способности. Уље каранфилића се користило за ублажавање зубобоље још давне 1649. То је и данас популаран третман захваљујући еугенолу – природном анестетику. Иако је есенцијално уље каранфилића добро за лијиечење болова, нема довољно доказа да оно убија и бактерије које узрокују проблем.

Помаже у борби против инфекција

У традиционалној медицини каранфилић се користио за лијечење разних инфекција, посебно респираторних. Студије показују да каранфилић нуди антифунгална, антибактеријска и антиинфламаторна дејства, што може да буде од помоћи у лијечењу и превенцији одређених инфекција. Такође, производи каранфилића, као што је уље каранфилића, имају антифунгалне и антибактеријске ефекте против патогена који обично изазивају болести код људи, као што су гљивице Цандида и Аспергиллус.