Масне цијене посне хране :: Semberija INFO ::

 

Масне цијене посне хране


Божићни пост почиње у уторак па они који планирају да се током тих 40 дана уздрже од мрсне хране мораће да издвоје више новца, јер су цијене рибе у Бањалуци више него лани.

Посну славску трпезу је немогуће замислити без рибе, а прве процјене домаћина говоре да ће их припрема хране масно коштати.

- Пасуљ, риба, кромпир све је скупље него прошле године. Обишао сам пар рибарница и највише сам изненађен цијеном скуше, која је у односу на лани двоструко скупља. Сада за килограм треба да издвојити 14 марака, а прошле године могла се набавити за седам КМ - казао је радник Раде Марић и додао да ће на његовој славској трпези доминирати шаран и ослић.

Он је рекао да је за укусан оброк најважније да је риба свјежа, због чега увијек купује у провјереним рибарницама. Трговци у рибарницама су сагласни да је за шараном и ослићем традиционално највећа потражња, али напомињу да се веома осјети криза па грађани купују све мање количине.

У рибарници “Делфин” кажу да су цијене више у односу на претходни пост, али да их у посљедњих мјесеца дана нису дизали.

- За килограм шарана је потребно издвојити 13 КМ, као и за килограм очишћене пастрмке. Док је килограм амура девет марака - рекли су у овој рибарници.

Додали су да су цијене у односу на прошлу годину више за марку до двије.

- Купци узимају мање количине него прије и траже јефтинију рибу. Криза се осјети. Као што смо рекли, килограм шарана је 13 КМ, али док се очисти и исијече, пола тога отпада па тако у суштини килограм чистог меса, котлета дође 27 марака - казали су у “Делфину”.

Испричали су да муштерије више не купују по 30 и 40 килограма, него много мање, јер се број и гостију на славама знатно смањио.

Слична ситуација је и у рибарници “Пецо фиш”.

- Килограм бијелог, али и плавог ослића кошта 7,50 КМ, док је за килограм шарана потребно издвојити 13,50 КМ, а за амур десет марка - казали су у овој рибарници.

Додали су да килограм толстолобика кошта осам марака.

- Килограм очишћене пастрмке је 13 марака, а неочишћене 11. Тренутно је највећа потражња за пастрмком и шараном - казали су у овој рибарници.

Они са дубљим џепом за килограм лососа издвајају 54 КМ. Туна је нешто јефтинија и кошта 38 марака, док је зубатац за марку јефтинији.

У Удружењу за заштиту потрошача “Реакција” из Бањалука кажу да није никакво чудо што људи купују мање количине него прије, јер цијене свега константно расту.

- Грађани су принуђени да купују онолико колико им буџет дозвољава - рекао је Душан Срдић из “Реакције”.

Апел

Душан Срдић је упутио апел грађанима да приликом куповине рибе обрате пажњу на то коју узимају.

- Треба обратити пажњу шта се купује, јер је поједина риба у протеклом периоду била под дејством опасних материја - казао је Срдић и додао да би надлежни требало да појачају превентивне активности с циљем прегледања таквих производа.

(Глас Српске)