Како правилно водити рачуна о кожи током зиме? :: Semberija INFO ::

 

Како правилно водити рачуна о кожи током зиме?


Foto: Ilustracija
Хладан ваздух, вјетар и снијег током зиме негативно утичу на кожу, због чега је потребна додатна њега и брига о њој. Како бисте спријечили да се кожа исуши и оштети, неопходно је водити рачуна о њој, а у наставку можете прочитати неколико савјета о томе како да је заштитите и хидрирате током зиме.

Правилна њега и хидратација коже зими

С обзиром на то да кожа има посебне потребе током зимских услова неопходни су јој заштита, витамини и њега, али и креме које ће пружити неопходну влажност или заштиту против исушивања.

Зими су свеприсутни хладан ваздух, упоран вјетар, минуси, прљавштина и смог, што утиче на стање коже, исушује је, иритира, те се она перута, јавља се и црвенило, што на крају доводи до њеног оштећења.

Многи сматрају да је кожи неопходна додатна влага само љети, но то није истина -њој је константно потребна хидратација. Управо такав тип крема треба бирати током зиме: мало масније, које задржавају влагу.

УВ заштита - Ако сте сматрали да је љето једини период када треба да обратимо пажњу на заштиту од сунца - преварили сте се, јер је кожи неопходан овај вид заштите стално.

То што не видимо сунце током зиме не значи да га нема па је због тога потребно заштитити кожу од УВ зрачења, који оштећује ДНК коже, а може узроковати и брзо старење, промјене на кожи, губитак еластичности, боре итд.
Дакле, немојте се опустити само зато што је зимски период и набавите квалитетну крему која штити од сунца. Вашој кожи би пријале креме које су обогаћене храњивим састојцима, које садрже витамине и мало су масније.


Савјети како да одаберете крему за зимски период:

* Треба да буде довољно масна, * Треба да хидрира кожу, * СПФ фактор, * Да буде прилагођена заштити од старења, * Изабрана крема треба да пружа довољну заштиту вашем лицу и да је прилагођена оштрим временским условима.

Утицај хладноће и вјетра на кожу

Изузетно је честа појава да вас кожа сврби након што сте били на хладном ваздуху, а симптоми овог стања су привремено црвенило, свраб, оток, перутање и сл.

Ова појава се обично јавља на лицу, међутим не мора бити локализована само на то подручје, а нека истраживања су показала да се ово стање може јавити и код ногу, руку итд.

Вјетар је један од најчешћих разлога суве коже током зиме, а узрокује појаву црвенила, иритације и пуцања коже, али и један од узрочника прераног старења и дехидриране коже. Када владају овакви услови, тада долази до смањене продукције колагена и еластина, те се кожа више оштећује, а теже опоравља.

Утицај топлих просторија и гријања на кожу лица

Иако можда звучи чудно, топле просторије доводе до дехидратације коже јер се влага убрзано губи у таквим просторијама, због чега би требало да одаберете неки производ који може надокнадити ту изгубљену влагу.
Ако не желите да вам тијело и кожа пате, приједлог је да се одвикнете од прегријавања просторија.

Неколико правила којих би се требало  придржавати

* Избјегавајте претјерано чишћење коже лица - Кожа треба да буде чиста, али велика употреба разних средстава за чишћење може направити више штете него користи. Тада треба избјегавати превише пилинга јер њиховом употребом кожа постаје још сувља, а када изађете на минус или хладан ветар, та иритација ће се погоршати, или ће можда доћи до пуцања коже. * Користите додатну његу - Иако се не морате опростити од омиљене креме током зиме, постоји могућност да вам стандардна крема неће бити довољна. Зато се предлаже да уз омиљену крему уврстите и неку допунску која је прилагођена зими. На тај начин имаћете допунску заштиту коже. Хидрирајте кожу и уврстите уља за лице у свакодневну рутину - Квалитетна уља помажу процесу репарације коже, те јој дају неопходну његу и храњиве материје преко зиме. Наравно, не треба претјеривати у њиховом кориштењу.

Приједлог је да се у свакодневну његу коже уведу маслиново, арганово и орахово уље, јер сва три пружају заштиту кожи, утичу на регенерацију, те посједују велике количине антиоксиданата.

Њега масне коже зими

Тип коже којем највише фали влаге постаје још више дехидриран током зиме. Иако масна кожа углавном не постаје толико оштећена као што је то случај с осталим групама, ипак влага коју губи током зиме није само због временских услова. Влага одлази и кроз себум, па је зато масна кожа склона дехидратацији.

Оваквом типу коже дефинитивно треба њега зими, а то можете постићи поштујући сљедећа правила:

Чистите лице - Овом типу коже је неопходно редовно чишћење лица, а разлог за то је вишак себума. Савјетује се да особе с овим типом коже чисте лице само природним или благим средствима за уклањање вишка масноће. На тај начин кожа вам неће бити превише оштећена током зиме.

Примјењујте благе креме за лице - Превише тешки препарати не дјелују добро на масној кожи, па се зато током зимског периода за његу масне коже зими примјењују лаганије текстуре.

Њега мјешовите коже зими

И мјешовитој кожи је потребна зимска њега, а разлика између нормалне и мјешовите коже је у томе што је код комбиноване два типа коже која захтијевају различит тип његе. Ово можете добити коришћењем:

Два типа његе - Ово је битно ако желите да прилагодите његу баш том типу коже. Међутим, можете и користити производе на којима пише да су за његу коже зими.

Хидрирајте се - Обавезно користите неки серум или неки други вид средстава за хидратацију коже лица.

(Независне)