Гугл гаси старе и неактивне рачуне :: Semberija INFO ::

 

Гугл гаси старе и неактивне рачуне


Извор: БХРТ (И. Ц.)

Гугл ће од 1. децембра брисати све старе и неактивне Гугл рачуне, односно оне који нису кориштени најмање двије године. Тако ће бити обрисана пошта, односно џимејл, те остали садржај, попут фотографија, календарских уноса, контаката и докумената с Диска, у складу с новом политиком фирме. Чишћење цијелог система има за циљ заштитити кориснике од сигурносних пријетњи, као што су спам, преваре и крађа рачуна, објашњавају из Гугла.

Гугл брише неактивне рачуне из свог система јер, како кажу, "постоји већа вјероватност да ће бити угрожени". Ненадзирани рачуни често се ослањају на старе или поновно кориштене лозинке, имају мање сигурносних провјера од корисника и постоји 10 пута већа вјероватност да неће имати постављену двофакторску провјеру аутентичности, показују Гуглови интерни подаци, пренио је Индекс.

Када је рачун угрожен, "може се користити за било шта, од крађе идентитета до нежељеног или чак злонамјерног садржаја", навели су из ове фирме у изјави о промјени политике.

Гугл ће почети укидати неактивне рачуне 1. децембра 2023., према обавијести коју су сами поставили на страници. Започеће елиминацијом рачуна које су људи створили, а затим их више никада нису посјетили.

Према Гугловим новим правилима, "ако Гугл рачун није кориштен или пријављен најмање 2 године, рачун и његов садржај, укључујући садржај унутар Гугл Воркспејса и Гугл фотографије" могу бити избрисани.

Међутим, нова се правила односе само на личне Гугл рачуне, што значи да не утичу на школске или пословне рачуне. Осим тога, Гугл неће уклонити рачуне који су пренели Јутјуб видеозаписе или имају активне претплате на апликације или услуге вијести, показује нова политика фирме.

Корисници ће прије брисања примити "вишеструке обавијести" да ће им рачуни бити укинути прије него што се то стварно догоди, стоји у саопштењу фирме, преноси Индекс.

Сви који имају стари рачун, а желе спријечити његово брисање, могу се на њега пријавити и употријебити један од алата твртке као што су џимејл, Гугл драјв, Гугл Фото и Гугл Плеј.

Радње које ће сигнализирати Гуглу да је активан укључују читање или слање поште, кориштење Гугл диска, гледање Јутјуб видеа, преузимање апликације у трговини Гугл Плеј, кориштење Гугл претраживања, кориштење пријаве с Гуглом за приступ апликацији или услузи треће стране.