Егзотичне плаже драже од планина: Не жале новац за море усред зиме :: Semberija INFO ::

 

Егзотичне плаже драже од планина: Не жале новац за море усред зиме


Да криза ипак многе не погађа свједоче у туристичким агенцијама у којима истичу да је све веће интересовање грађана Српске за одмор на егзотичним плажама попут Малдива и Дубаија, гдје десетодневни аранжман у просјеку кошта 2.500 КМ по особи.

Сејшели, Маурицијус, Занзибар, Доминикана, Мексико, Куба, Бали и Тајланд само су неке од егзотичних дестинација о којима многи маштају током цијелог живота. Међутим, снови се остварују у зависности од могућности, а како кажу у туристичким агенцијама становницима Српској све чешће.

Понуду за љетовања током зимских мјесеци спремили су у бањалучкој туристичкој агенцији “Цептер паспорт”.
- Доста се раде резервације за далеке дестинације, а највеће интересовање влада за Дубаијем и Малдивима, од чега је највише за Нову годину - казали су у овој агенцији.

Додали су да велико интересовање влада и за путовање на Кубу, али током јануара и фебруара.

Цијене аранжмана су, како истичу у “Цептер паспорту”, нешто мало веће него лани.

- За оваква путовања претежно се одлучује млађа популација, али има и оних старијих. У просјеку по особи за десет дана на Малдивима потребно је издвојити око 2.500 КМ, а у ту цијену је укључена авио-карта, смјештај, трансфер и оброци - казали су у овој агенцији.

Путника за далеке дестинације не мањка ни бањалучкој агенцији “Унис турс”.

- Ове године је можда чак и мало веће интересовање за далеким дестинацијама него што је то било претходних година - казали су у овој агенцији.

Цијене аранжмана, како кажу, зависе од броја дана, као и категорије хотела.

- За таква путовања је по особи потребно издвојити од 1.000 па до 3.000 евра, а најчешће путују млади брачни парови - рекли су у “Унис турсу”.

Да од зиме на далеке плаже често бјеже и Семберци потврђују у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел”.
- Клијенти се одлучују за далеке дестинације попут Дубаија, Сејшела и Тајланда, али највише за Малдиве и Доминикану. То су све индивидуални аранжмани па се људи сами одлучују за термине - рекли су у овој агенцији.
Ове године је, како кажу, веће интересовање за овим путовањима него прошле године.

- Најчешће се одлучују млади и то претежно за прославу меденог мјесеца, а цијене аранжмана су веће за неких десет одсто него лани, јер су скочиле цијене авио-карата - закључили су у овој агенцији.

Двије групе потрошача

У Удружењу грађана “ТоПеер” из Добоја кажу да на далеке дестинације одлазе људи који имају висока примања, а таквих је ипак мало.

- Осим тога, на далеке дестинације путују и млади људи и студенти, које родитељи са високим примањима финансирају, а има и оних који због путовања дижу и кредит. Повећана потражња за таквим аранжманима је одраз да имамо двије групе потрошача, једна има превише, а друга нема шта да једе - казали су у овом удружењу.

(Глас Српске)