Ко је у највећем ризику од великог кашља :: Semberija INFO ::

 

Ко је у највећем ризику од великог кашља


Велики кашаљ стигао је и у Републику Српску, а потврђена су три случаја.

По досадашњим искуствима, најугроженија су дјеца која имају удружене болести и нису могла да приме вакцину која штити од великог кашља, али и новорођенчад.

Пертусис или велики кашаљ представља веома заразну болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца. Болест узрокује бактерија (Bordetella pertussis), која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, због чега настаје оштећење респираторне слузнице. Преноси се капљичним путем.

За примарну превенцију постоје ефикасне комбиноване вакцине, петовалентна и четверовалентна, које садрже компоненту против пертусиса (ДТаП-ИПВ-ХиБ и ДТаП-ИПВ) и које се дјеци дају у оквиру обавезног календара имунизације у Српској.

Сваком лицу које није вакцинисано, или је непотпуно вакцинисано према календару имунизације, у складу са узрастом треба надокнадити вакцину.

Вакцина, која садржи компоненту против великог кашља прима се у неколико доза. Примарна вакцинација иде у три дозе од навршених два до шест мјесеци живота. Прва ревакцинација је са двије године живота, а друга пред полазак у школу. Најчешћа компликација великог кашља је запаљење плућа и да је то најчешћи узрок смрти код обољеле одојчади.

Могу да се јаве и неуролошке компликације као резултат смањеног дотока кисеоника у мозак као што су конвулзије и енцефалопатија. Остале блаже компликације су запаљење средњег уха, анорексија, дехидратација, а може доћи и до крварења из носа, појаве киле и пнеумоторакса.
 
Три стадијума великог кашља
 
Болест протиче у три стадијума. Прво се јављају знаци слични прехлади – кијање, цурење из носа, благо повишена тјелесна температура. То траје једну до двије недеље. У другом стадијуму долази до значајног погоршања тегоба, кашаљ постаје интензивнији и учесталији, нарочито током ноћи. Други стадијум траје једну до шест недјеља. У трећој фази, која траје недјељама и мјесецима након почетка болести, постепено долази до повлачења тегоба и потпуног опоравка новорођенчета.

– У највећем ризику за озбиљне компликације и смртни исход су бебе које су невакцинисане или непотпуно вакцинисана. Према резултатима доступних студија, 12-26 одраслих особа са продуженим кашљем серолошки је позитивно на пертусис и стога они представљају значајне резервоаре за даљи пренос инфекције.

Иако постоји вакцина, велики кашаљ је и данас водећи узрок смрти међу заразним болестима против којих се спроводи имунизација. Стечени имунитет након прележане болести није трајан (траје од 5-10 година). Имунитет стечен вакцинацијом, такође, не траје дуго, пише Јуроњуз Србија, преноси Српска инфо.

(Глас Српске)