Догодило се на данашњи датум – 3. децембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 3. децембар


    Извор: Едукација

1694. године – У Енглеској је усвојен закон према којем ће се нови парламент бирати сваке треће године.

1800. године – Рођен је словеначки песник Франце Прешерн, најистакнутија личност словеначке књижевности 19. века (“Сонетни венац”).

1883. године – Рођен је аустријски композитор Антон Веберн један од најзначајнијих представника Бечке атоналне школе и експресионизма у музици. За време нацизма његова дела су била забрањена, а педесетих година 20. века постао је узор генерацији композитора који су у његовој музици налазили исходиште за пунктуализам и електронску музику.

1910. године – У Паризу је први пут приказана неонска лампа коју је пронашао француски физичар Жорж Клод.

1912. године – Бугарска, Грчка, Србија и Црна Гора склопиле су примирје са Турском у Првом балканском рату. Рат је настављен 3. фебруара 1913. године, а ново примирје успостављено је 23. априла када су обновљени и мировни преговори у Лондону.

1919. године – Умро је француски сликар Пјер Огист Реноар, један од најистакнутијих импресиониста и највећих европских сликара 19. века.

1923. године – Рођена је грчка оперска певачица Марија Калас, један од највећих сопрана у историји опере. Каријеру је започела 1947. године и с великим успехом је певала на највећим светским оперским сценама улоге драмског, лирског и колоратурног карактера.

1930. године – Рођен је француски режисер Жан-Лик Годар, најзначајнији представник француског “Новог таласа” који је филмовима “До последњег даха” (1959) и “Презир” (1963) направио револуцију у филмској историји.

1944. године – У Атини је избио грађански рат између владе коју је подржавала Велика Британија и Фронта националног ослобођења (ЕАМ). Мир је постигнут на конференцији у Варкизи 12. фебруара 1945. године, када су представници владе и ЕАМ-а споразумели да се плебисцитом одреди облик владавине у Грчкој.

1952. године – Умро је српски књижевник и политичар Милан Грол, дугогодишњи драматург и управник Народног позоришта у Београду, од 1940. године шеф Демократске странке. До 1943. године био је члан југословенске краљевске владе у емиграцији у Лондону, а након споразума Тито-Шубашић ушао је у марту 1945. године као потпредседник у владу Демократске Федеративне Југославије у којој је био до августа исте године (“Позоришне критике”, “Из позоришта предратне Србије”).

1962. године – Едит Спарлок Сампсон ступила је на дужност судије у општинском суду у Чикагу, као прва црнкиња судија у САД.

1962. године – Тешка магла која је прекривала Лондон четири дана проузроковала је смрт тровањем сумпордиоксидом великог броја људи.

1967. године – Јужноафрички хируг др Кристијан Барнард извршио је у болници “Гроте Шур” у Кејптауну први пут у историји медицине трансплантацију срца. Пацијент Луис Вашкански потом је, са срцем једне 25-годишње девојке настрадале у саобраћајној несрећи, живео 18 дана.

1971. године – Почео је индијско-пакистански рат због Кашмира, завршен 17. децембра победом Индије и одвајањем Бангладеша, дотад Источног Пакистана, у посебну државу.

1975. године – У Лаосу су власт преузели комунисти и прогласили крај 600 година старе монархије.

1978. године – Умрла је српска глумица Љубинка Бобић, чланица београдског Народног позоришта. Глумачку каријеру започела је 1921. године и поред бројних улога остала је запамћена као ненадмашна Живка у “Госпођи министарки” Бранислава Нушића.

1984. године – У граду Бопал у Индији око 4.500 људи је умрло, 500 ослепело, а 50.000 затровано гасом који је исцурео из фабрике пестицида “Јунион карбајд”.

1989. године – Након пада Берлинског зида у Источној Немачкој оставке су поднели лидер Јединствене радничке партије Немачке (комунисти) Егон Кренц и сви чланови партијског Политбироа и Централног комитета владајуће партије.

1995. године – Бивши председник Јужне Кореје Чун До Хван ухапшен је под оптужбом да је одговоран за масакр у граду Квангџу у мају 1979. године када је војска убила више од 200 демонстраната.

1997. године – У главном граду Канаде Отави представници 122 земље потписали су Конвенцију о забрани противпешадијских мина. Неколико земаља међу којима и САД одбиле су да се прикључе споразуму.

2000. године – У Чикагу је умрла америчка песникиња Гвендолин Брукс која је ушла у историју као први црни добитник Пулицерове награде. Награду је добила 1949. године за збирку песама “Ени Ален”.

2001. године – Умро је Герхард Ригнер, аутор телеграма који је објављен као упозорење свету на нацистички план о уништењу јеврејског народа.

2003. године – Умро је британски глумац Дејвид Хемингс познат по улогама у култним филмовима “Увећање” и “Барбарела”.

2008. године – Популарни певач Руанде Симон Бикинди осуђен је пред Међународним судом у Аруши на 15 година затвора, зато што је у својим песмама подстицао на геноцид у тој земљи. Према подацима УН, од априла до јула 1994. године, убијено је око 800.000 људи, углавном припадника мањинске заједнице Тутса и умерених Хута.