Како ојачати имунитет? :: Semberija INFO ::

 

Како ојачати имунитет?



  Извор: Глас Српске

Током хладних јесењих и зимских дана изложени смо вирусима и бактеријама, а с обзиром на то да је у овом периоду мање сунца, повећава се и ризик за одбрамбени систем. У складу с тим, у наставку вам доносимо неколико савјета како да ојачате свој имунитет.

Пијте довољно течности

Вода је најбоље пиће за организам јер у њој нема додатних калорија и шећера те  она омогућава хидратацију организма. Довољан унос течности омогућава боље циркулисање крви и побољшава комуникацију између ћелија, док с друге стране, дехидрација придоноси слабљењу функције лимфног система, што може смањити снагу организма у борби против потенцијалних опасности. Из тог разлога требало би да пијете довољно воде током дана како бисте побољшали свој имунитет и очували равнотежу тијела.

Спавајте довољно

Спавање и имунитет су повезани, а доказано је да недостатак сна повећава ризик од болести. Пружајући тијелу довољно сати сна, учинићете му услугу. Неке студије показују да током спавања, не само да се физичка регенерација одвија пуном брзином, већ се повећава и број природних одбрамбених ћелија, што је важно за успјешну борбу против бактерија и вируса.

Одрасле особе требају око седам или више сати сна ноћу, адолесценти осам до 10 сати, а бебе и до 14 сати дневно.

Једите више воћа, поврћа и житарица

Храна биљног поријекла и цијеле житарице су богате витаминима, минералима и антиоксидансима који ће помоћи имунитету у борби против лоших микроорганизама.

Антиоксиданси из хране помажу у смиривању упале тако што уништавају слободне радикале које због свог хемијског састава, у великим количинама, могу узроковати упалу.

Такође, биљна храна је богата влакнима која побољшавају добре бактерије које се налазе у пробавном систему. Добре бактерије у цријевима спречавају развој лоших, а такође учествују у производњи витамина Б1, Б2, Б5, Б6, Б7, К, фолне киселине и биотина.

Вјежбајте


Редовна и умјерена вјежба има позитиван учинак на имунолошки систем, а током вјежбања долази до повећане фреквенције дисања, што помаже организму да лакше уклони патогене из дисајних путева, што посљедично смањује ризик од инфекције. Осим тога, вјежба подстиче леукоците да више циркулишу крвотоком и тако брже спријече настанак болести.

Краткотрајно повећање температуре током и након активности спречава раст бактерија слично као и температура за вријеме болести. Познато је да особе које редовно вјежбају имају ниже нивое хормона стреса, који у вишим концентрацијама чини нас подложнијима болести.

Смањите стрес

Иако је то понекад много лакше рећи него примијенити у свакодневици, ниво стреса смањити на минимум. Када смо под стресом, организам лучи кортизол, који ослабљује функцију имунолошког система.

Краткорочно гледано, ово не мора имати озбиљне посљедице, но хронични стрес може ослабити имунолошки систем и тако повећати осјетљивост на болести. Због тога, покушајте се редовно опуштати уз технике као што су медитација, дубоко дисање и др. како бисте смањили стрес у свакодневном животу, преносе Независне.