Ова намирница је идеална за вријеме поста, хранљива и пуна витамина Ц :: Semberija INFO ::

 

Ова намирница је идеална за вријеме поста, хранљива и пуна витамина Ц


  Извор: Б92 / Глас Српске

Бундева је заправо идеална намирница за конзумацију ових дана. Можете је јести кувану или печену, а можете правити и сок од бундеве. Како год да изаберете, предности конзумације ове намирнице су безбројне, добра је за кожу, хидрита, јача имунитет и пуна је витамина Ц.

Од бундеве могу да се припремају и слана и слатка јела, може да се једе жива, динстана, печена, пржена, а на организам изузетно благотворно утиче и свеже цеђен сок. Ово моћно поврће (да, иако је слатког укуса припада групи поврћа) незаобилазна је намирница на нашим трпезама кад дође хладније вријеме, а посебно сада у периоду поста може бити од велике користи.



Љековита својства бундеве су бројна, због чега се у вријеме вируса и прехлада посебно препоручује, а стручњаци кажу да би било мудро јести је најмање три пута недељно. Ево за шта је све добрa.

Јача имунитет

Бундева је богата витамином Ц (једна чаша бундеве садржи до 11 мг овог витамина) који игра важну улогу у повећању отпорности организма на инфекције. Такође, садржи цинк, а ова два нутријената су изузетно важна за здравље имуног система.

Чува срце

Редовна употреба бундеве може да смањи ниво "лошег" холестерола који директно утиче на рад срца. Осим тога, ово поврће садржи велику количину магнезијума који нормализује крвни притисак, те смању је ризик од можданог и срчаног удара.

Потпомаже мршављење

Кувана и печена, или свјеже цијеђени сок од бундеве, спада у дијеталну храну која се препоручује гојазнима, дијабетичарима, као и оболелима од желуца и танког цријева. Истраживања су показала да исхрана богата хранљивим влакнима бундеве обуздава апетит, а истовремено обезбеђује довољно калорија, преноси Б92.