Догодило се на данашњи датум – 24.децембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 24.децембар


На данашњи дан – 24. децембар


1491. године – Рођен је шпански свештеник Ињасио де Лојола, оснивач “Дружбе Исусове” (језуити) 1534. године. Након што га је Инквизиција ослободила оптужби да је јеретик, добио је 1540. године од папе Павла III потврду новог римокатоличког реда и изабран за првог старешину (генерала). Израдио је устав језуита и приручник “Духовне вежбе за владавину над самим собом”.

1524. године – Умро је португалски морепловац Васко да Гама који је 1498. године пронашао поморски пут у Индију пловећи око Африке. Приликом другог путовања у Индију 1502. успоставио је португалску колонијалну власт, а током трећег умро је у Индији.

1798. године – Рођен је пољски писац Адам Мицкијевич, најизразитији представник пољског романтизма. Његов идилични еп “Господин Тадија” (Пан Тадеуш) у којем је дао визију старе Пољске у нестајању, сматра се највећим делом пољског романтизма.

1814. године – САД и Велика Британија потписале су мир у Генту у Белгији, окончавши рат започет 1812. године.

1818. године – Рођен је енглески физичар Џејмс Прескот Џул. Одредио је топлотни еквивалент електричне струје (1843) и механички еквивалент топлине (1850) и тиме дао један од доказа закона о очувању енергије. По њему је мерна јединица за енергију, рад и количину топлоте названа “џул” (Ј).

1838. године – Под притиском Русије, Порте и политичких противника у Србији кнез Милош Обреновић прихватио је тзв. Турски устав којим је ограничена апсолутна кнежева власт.

1863. године – У Калкути је умро енглески писац Вилијам Мејкпис Текери, један од најзначајнијих сатиричара 19. века, познат по роману “Вашар таштине”.

1863. године – Рођен је Љуба Давидовић, један од првака Радикалне странке Србије. С Јашом Продановићем основао је 1901. године Самосталну радикалну странку, а од 1912. године био је на челу те странке. Био је министар просвете у влади Николе Пашића и један је од твораца Крфске декларације. Од 1919. године председник је новоформиране Демократске странке. Два пута је био премијер Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1919. и 1924. године.

1865. године – У месту Пуласки у америчкој држави Тенеси основана је расистичка организација белаца Кју-Клукс-Клан.

1871. године – Премијера Вердијеве опере “Аида” одржана је у Каиру, месту где се и одиграва радња драме.

1914. године – Немачки авион бацио је једну бомбу на Довер у Првом светском рату, што је био први напад из ваздуха у историји Велике Британије.

1942. године – На немачком експерименталном полигону у месту Пенеминде извршена је успешна проба нове ракете земља-земља “ФЗГ76”, касније познате као ракета “Фау 1” (В-1).

1943. године – Амерички генерал Двајт Ајзенхауер именован је у Другом светском рату за команданта Врховног штаба савезничких експедиционих снага за инвазију на окупирану Француску.

1944. године – У Новом Саду је изашао први број дневног листа на мађарском језику “Сабад Вајдашаг”, који је у септембру 1945. године променио назив у “Мађар со”.

1951. године – Проглашено је Уједињено краљевство Либија с емиром ел-Идризом као сувереном. У септембру 1969. године краљ Идриз је свргнут у војном удару под вођством Моамера Гадафија који је потом прогласио републику.

1982. године – Умро је француски писац Луј Арагон, један од оснивача надреалистичког покрета. Од 1930. године, после конгреса револуционарних писаца у Харкову, приклања се соцреализму и објављује “Трактат за социјалистички реализам”. У Другом светском рату, уз Елијара, најистакнутији је песник Покрета отпора.

1989. године – Свргнути премијер Панаме генерал Антонио Норијега, склонио се пред америчким окупационим трупама у дипломатско представништво Ватикана у Панама Ситију и затражио политички азил.

1994. године – Исламски терористи су приликом отмице француског путничког авиона у Алжиру убили двоје људи и узели за таоце 239 људи.

1995. године – На парламентарним изборима у Турској највише гласова освојила је исламистичка Партија просперитета, што је била прва изборна победа исламиста у 72-годишњој историји секуларне Турске.

1996. године – Током грађанског протеста у Србији због фалсификовања резултата локалних избора, јаке полицијске снаге интервенисале су у центру Београда да би раздвојиле два скупа – присталица председника Србије Слободана Милошевића и опозиционе коалиције “Заједно”. Пред почетак митинга из пиштоља је тешко рањен Ивица Лазовић, члан Српског покрета обнове.

1997. године – Муслимански фундаменталисти су у два масакра убили 59 цивила у Алжиру.

1999. године – “Мали принц”, дело Антоана д Сент-Егзиперија проглашено је за књигу века у Француској.

2000. године – Током четвородневне побуне у затворима у Турској убијено је 28 људи.

2008. године – Умро је британски нобеловац и један од најпознатијих драмских писаца Харолд Пинтер, познат и као оштар критичар британске и америчке спољне политике. Његова најзначајнија дела су: “Настојник”, “Повратак”, “Ничија земља”, “Стара времена” и “Рођендан”.