Шта очекивати за празнике и како се понашати? :: Semberija INFO ::

 

Шта очекивати за празнике и како се понашати?


Новогодишњи празници...период када са  тв екрана, са радио пријемника, из продавница, новина, на улицама...гдје год да се окренемо видимо насмијана лица, срећу, радост...,,Све пршти“ од енергије и раздраганости, љубави...Међутим, неки од нас се не осјећају тако!  Не осјећају тај ентузијазам, ту срећу, ту потребу да су стално насмијани и да се таквима показују.

Период који је пред нама можемо окарактерисати као онај коме се увијек радујемо, од кога још од дјетета много очекујемо, а након ког смо увијек тужни. Како то да нас искуство не учи како да се носимо са овим датумом?
-Сам празник Нове године по себи не рјешава ништа и не доноси ништа. Слично као што и вријеме, само по себи, не лијечи ништа, него оно што радимо за то вријеме. Волимо да вјерујемо да је могуће без неког великог труда нешто постићи и да то има везе са периодом у години. Празнична чаролија може да нам уљепша зимске дане ако смо у њима већ довољно задовољни својим животом, међутим, ако нисмо, без нашег напора и рада на том пољу на коме желимо да радимо, разочарање је загарантовано.

Нова година је мјесто у календару који резервишемо за крупне резове у животу, нове одлуке, планове, (статистика каже) за прекиде веза и бракова. Да ли је добро што све то рјешавамо баш у тим данима?
-Зашто да не? Око Нове године подвлачимо црту и преиспитујемо се. Ако долази до раскида везе, вјероватно је и требало до тога да дође, прије или касније. Ријечи “од понедељка” или “од слједеће године” неким људима помажу да истрају у настојањима која су већ дуго тињала и која су их жуљала. Када сат откуца поноћ означавајући почетак нове године, многи ће се обавезати на новогодишњу одлуку.

Већ пар дана након новогодошње прославе спласне еуфорија и наступи празнина, нарочито ако га проводимо радно. Како да пребродимо тај празник, а да се не осјећамо празно?
-Најбољи одговор је уз окружење у коме се не осјећамо празно: драги људи са којима волимо да проводимо вријеме или са неким кога нисмо дуго видјели, а волјели бисмо (комшије, тетке, баке, деке, пријатељи, родитељи…) или сами уз филмове, музика, хоби који нас испуњава или за који нисмо нашли слободног времена у пренапорном новембру и децембру. Да ли ћете испланирати тај дан активностима и ситницама у којима уживате или ће бити баш такав – непланиран и спонтан, на вама је да одлучите и до ваше контоле је како ћете се осећати након новогодишњег дочека.

Нова година је позната и по ,,муст хаве” листама, било да су у питању ципеле, гардероба, шминка или нешто друго. Шта би требало да буде на тој листи (које осјећање, особина, навика или емоција), а никако да је неко стави на листу?
-Ако нам је свима циљ да развијемо своје физичке и менталне капацитете до оптималног нивоа, онда је можда  најбоље да видимо шта нам недостаје и да допишемо то на ,,муст хаве” листу. Да ли више стрпљења, упорности, опраштања, захвалности, уредности, пријатности, одлучности, храбрости за своје жеље и амбиције…
Ево, нека за наредну годину препорука буде да вјежбамо да не осуђујемо себе због својих емоција, а потом и друге. Како год да се осјећамо због нечега, требало би да дамо себи дозволу да се баш тако осјећамо неко време, колико год нам прија: ако си тужан – буди тужан, ако си уплашен – буди уплашен, ако си нервозан – буди нервозан, ако си усамљен – буди усамљен, ако си срећан – пјевај, ако си усхићен – радуј се, осјети емоцију и подијели је са другима. Емоције и њихово испољавање нас више чине људима а мање крутим, хладним, рутинским “конзервама”; чине нас снажнијим, саосјећајнијим и повезују нас међусобно.

Ако се не варамо, Национални институт за здравље САД-а је у истраживањима дошао до закључка да је период око Божића и Нове године најдепресивнији период за њихово становништво, упркос томе што они имају најснажнију промоцију овог празника. Гдје сви гријешимо?
-Тачно је, празници су ризични датуми за депресивне особе и особе које су имале покушаје самоубиства или које размишљају о њему, те треба додатно обратити пажњу на њих, бити уз њих, помагати им и бити на додатном опрезу. Новогодишњи празници су вријеме када се већ устаљено сумирају ствари из претходне и постављају циљеви за наредну годину. Код неких људи, ово може да изазове отежано функционисање на менталном плану јер управо то сумирање и планирање су њихови субјективни показатељи да ништа значајно нису остварили, те да су безвриједни и нису вриједни поштовања других људи. Нарушено самопоштовање и самопоуздање, осјећај усамљености и неразумијевања посебно су изражени за вријеме празничне еуфорије, када се прокламују вриједности у виду весеља, среће и повезаности. Значајни губици  (посао, партнерски однос, блиска особа) могу појачати поменуте емоције те довести до развијене депресивне клиничке слике.

Да се подсјетимо, који су то почетни показатељи депресије?
-Неки од уобичајених симптома су: раздражљивост, немир, несаница, безвољност за учествовање у празничким активностима, претјерана потреба за самоћом, невољност за одржавање личне хигијене. Најтежи и најозбиљнији симптом су суицидалне идеје. Врло је важно подизати свијест о томе да се депресија и суицидалност чешће јављају за вријеме празника, да особе за депресивном симптоматологијом нису лијене. Депресија не пролази сама од себе, нити ће јој помоћи охрабрење да особа мора да се „тргне“.

А шта се дешава са породицама за вријеме празника?
- Нагласак празника, поред шопингхоличарске маније, је и на породици, љубави и ближњима. Слике, рекламе, билборди све упућује на то да “би требало да имамо породицу” у којој су сви срећни и насмијани. А то није честа слика у нашим домовима. Обично за празнике долази до бурних свађа, одлазака од кућа и вријеђања, а породични сто постаје бојно поље на коме сви једва чекају некога да “боцну” за нешто од цијеле претходне године, где се даље непријатна атмосфера наставља реченицом: “Па је л морате и баш на празник да се свађате, сваки празник уништите итд.” Многи већ сада виде да ће у таквој “празничној атмосфери” проћи и ове године, дешава се да свако од чланова избјегава те дане па ни нису у кући у којој ће их стално неко критиковати, ниподаштавати итд. Ако сте се пронашли у овом опису, не очајавајте, видите шта можете ове године да урадите и како да допринесете ведријој атмосфери, отворено подсјећајући остале чланове да их волите, да вам је стало до њих, користите хумор и немојте радити исто што и сваке године, ако сте ћутали и устајали од стола, сада останите и реците шта желите. Ако сте критиковали и враћали ужарену лопту сада је смирите и вратите љубављу и опраштањем. Договорите се већ прије ручка или вечере сви заједно нова правила – да вечерас нема тешких ријечи, колутања очима и пребацивања. Е то није лако постићи, али је сваки покушај вриједан труда.

Шта бисте поручили за крај?
Умјесто „савршених празника“ направите празничну атмосферу какву ви желите, угодну атмосферу без стреса. Запитајте се: „Шта ме весели? Како би изгледао мој идеалан дан? Шта могу урадити да практикујем више ствари које ме веселе?“ Осим тога, ово је јединствена прилика да створите своју традицију за празнике која би вам помогла да се осјећате најбоље што у датом тренутку можете. Нека нам Нова година не буде само нова, него и боља онако како ми то желимо. Џон Ленон је једном рекао: ,,Живот је оно што ти се дешава док си заузет прављењем других планова." Овоме бисмо могли додати: да се не фокусирамо на очекивања, него на оно што јесмо и што већ имамо.