Људски преци путовали преко замрзнутих океана? :: Semberija INFO ::

 

Људски преци путовали преко замрзнутих океана?


Фото - Инстаграм

Извор: Глас Српске

Научници вјерују да су људски преци путем замрзнутих мора посјећивали друге области и континенте.

Истражујући нову могућност древног пута у Нови свијет, научници имају теорију по којој је замрзнути пролаз, формиран од морског леда, могао олакшати миграцију људи из Сибира више од 10.000 година раније него што се до сада вјеровало.

Наведена теорија заснива се на анализи седимента и фосилизованог морског живота, који су провеле неке од истраживачких организација и институти.

На годишњем састанку Америчке геофизичке уније, сугерисано је да су равна пространства зимског леда могла играти кључну улогу у омогућавању путовања када је пловидба бродом била опасна.

Деценијама је народ Кловис сматран првим становницима Сјеверне Америке у коју су, како се претпоставља, стигли прије око 13.000 година.

Међутим, недавна открића доводе у питање ову хипотезу, проширујући временску црту људске присутности у Америци за више од 25.000 година.

Питање како су древни људи обавили своје мукотрпно путовање остаје отворено, с обзиром на изазове које су представљали снијег и ледењаци који су прекривали крајолик током м посљедњег глацијалног максимума.

"Хипотеза ауто-пута морског леда" сугерише да су обалски еко-системи и миграција прије 14.000 година омогућили људима из народа Кловис да путују уз морску обалу.

Студија сугерише да су, затим, топли периоди могли да затворе миграцијске "прозоре" због промијењених океанских струја узрокованих топљењем леда.

Анализа климатских модела "преторијус" показује да су јаки вјетрови и нижи ниво мора прије 20.000 година појачали океанске струје, ометајући поморска путовања.

Међутим, докази упућују на то да се зимски морски лед задржао до прије отприлике 15.000 година, пружајући потенцијалну руту за ходање или путовање санкама.

Научници идентификују периоде 24,5 до 22 хиљаде година и прије 16,4 до 14,8 хиљада година као повољна за рану миграцију дуж обале Аљаске, вјероватно потпомогнуту "ауто-путем морског леда".

Истраживање подстиче поновно разматрање претпоставке да је путовање морем било примарни начин миграције.

Иако нема сигурних доказа да су се таква путовања догодила, открића су у складу са новим доказима о људима који су прије више од 20.000 година путовали чак на југ до Новог Мексика - преноси "Сајенс алерт".