По рецепту наших бака: Ванилин кифлице, краљице празничне трпезе :: Semberija INFO ::

 

По рецепту наших бака: Ванилин кифлице, краљице празничне трпезе


Хрскаве, али изнутра мекане и посуте шећером у праху - то су неодољиве ванилин кифлице.

Ови традиционални суви кексићи могу се припремати током цијеле године, али посебно су популарни у празнично вријеме, те су ванилин кифлице прозване краљицама празничне трпезе.

Са сигурношћу се може рећи да су кифлице с укусом ванилије настале крајем 19. вијека у Аустрији - најстарији пронађени рецепт потиче из књиге рецепата "Јужноњемачка кухиња за почетнике и практичне кухарице" из 1911. године, аутора Катарине Прато из Граца. И сам назив ванилин кифлице преузет је из аустријског њемачког, на којем се за ванилију каже ванилле, а за кифлице кипферл.

Савршен омјер брашна, времена печења и температуре тешко је постићи, а већина најбољих рецепата за ове деликатне кексиће преноси се с генерације на генерацију - некада си их правиле наше баке и мајке, а сада ми.

Свако ко традиционално пече ванилин кифлице има свој рецепт или трик јер мали колачи знају бити компликовани за израду - буду превише ломљиви и мрве се или, пак, пречврсти, лако се препеку па су горки.

За све који с годинама нису избрусили властиту савршену технику и рецепт у наставку прочитајте стари и више пута провјерени. Такође, прочитајте и три најчешће грешке које се поткраду у изради ванилин кифлица и савјете како их избјећи.
 
Рецепт

Састојци:
300 г глатког брашна
200 г маслаца собне температуре
160 г мљевених ораха или бадема
70 г шећера
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
1 јаје
шећер у праху
 
Припрема:

Замијесите тијесто од свих састојака и замотајте га у прозирну фолију, па га ставите у фрижидер на сат времена да одмори. Рерну укључите да се грије на 180 степени, а тепсију обложите пек-папиром. Када је довољно одстајало, тијесто натргајте на комадиће, које ћете затим обликовати у куглицу, па од куглице направите ваљак, а затим ваљак претворите ролањем у кифлицу, од које ћете направити облик потковице. Кифлице пеците 10 минута. Пазите да их не извадите прерано, јер ће се почети мрвити и пуцати. Када их извадите из рерне, требало би да буду само мало мекане, али отврднуће стајањем. Оставите их пар сати да постану тврђе и тек их тада поспите или уваљајте у шећер у праху.
 
Савјети

* Тијесто се распада за вријеме печења
Ако за вријеме печења видите да се тијесто распало, углавном је већ прекасно, тако да је потребно дјеловати прије печења. Како би тијесто било чврсто и компактно, препоручује се да га замотате у прозирну фолију и оставите сат времена у фрижидер. Такође, и када обликујете кифлице, можете их ставити прије печења још једном у фрижидер. Иначе, кифлице је потребно обликовати што ситније.

* Ванилин кифлице су превише суве
Потребно је да се тачно придржавате рецепта, а кифлице се пеку изузетно кратко. Препорука је да се пеку на 180 степени, највише 10 минута, а најбоље је да их током печења "држите на оку". Кад врхови постану мало тамнији, значи да су готове. Ако мислите да ће се на предложеној температури препећи, можете рерну загријати на 175 степени и пећи их који минут више.

* Кифлице се ломе и мрве
Након што извадите кифлице из рерне, не требате их одмах дирати и слагати у посуде. Док су вруће, ванилин кифлице се лако ломе. Оставите их да се мало охладе прије него што их извадите из плеха. Кад се мало охладе, али су још увијек топле, уваљајте их у шећер у праху.