Знате ли колико често треба прати аутомобил зими? :: Semberija INFO ::

 

Знате ли колико често треба прати аутомобил зими?


Foto: Pixabay
Хладно и влажно вријеме није најбоље вријеме за прање аутомобила, али то не значи да му не бисте требали поклонити мало пажње у хладнијим мјесецима.

Редовно одржавање виталних дијелова аутомобила попут промјене уља, провјере течности и филтера ваздуха, али и редовно прање аутомобила чуваће вриједност вашег љубимца.

Према савјетима немачког АДАЦ-а (немачки аутомобилски клуб), у зимским месецима аутомобил треба прати једнако често као и у љетњим. Дакле, перите га према властитој перцепцији чистоће, односно када имате осјећај да је вријеме за прање.

Иако се намеће теза да је аутомобил због мокрих путева и соли зими склонији корозији, то је истина само у случају већ претходно оштећених делова. Нови и очувани аутомобили без проблема одбијају нападе прљавштине.

Постоји ли опасност од прања аутомобила зими?

Да, постоји, посебно при екстремним температурама од минус 10 и ниже, јер тада топла вода „удара“ у делове аутомобила који су управо били изложени леденој хладноћи. Иако гуменим и пластичним деловима неће бити ништа, претходно оштећене или поново офарбане лакиране површине могле би страдати.

И за крај, важна препорука возачима: пре уласка у ауто-перионицу уклоните све остатке снега и леда јер их четке могу повући попут брус-папира преко каросерије и направити видљиву штету, преноси Крстарица.

(Б92)