Она је набогатија жена свијета, тешка 100 милијарди долара :: Semberija INFO ::

 

Она је набогатија жена свијета, тешка 100 милијарди долара


Foto: Twitter (X)
Франсоа Бетенкорт Мајерс, 70-годишња унука оснивача Л‘Ореала Ужена Шулера, постала је прва жена на свијету чије богатство премашује 100 милијарди долара.

Прича о тој француској козметичкој компанији почела је почетком прошлог вијека, а Франсоа за своје данашње богатство може захвалити томе што се породична фирма претворила у мултинационалну компанију с бројним познатим брендовима.

Породицу су пак обиљежиле бројне контроверзе - од тога да су неки чланови отворено подржавали нацисте па до велике судске парнице којом је ионако дистанциран однос мајке према Франсоа, потпуно захладнио, пише Јутарњи.

Када је Шулер 1909. основао Л‘Ореал, желео је да покрене револуцију у индустрији лепоте. Добро предвиђање трендова на тржишту, креативност, предузетнички дух и вјешто оглашавање путем атрактивних плаката донијели су му успјех.

Након његове смрти 1957. Л ‘Ореал је наслиједила ћерка Лилијан, позната по гламурозним забавама које је организовала са својим супругом, политичарем Андреом Бетенкортом.

Предсједници, министри, филмски глумци и познати писци годинама су уживали у гостопримству Батенкортових, на забавама, вечерама и раскошним дружењима. Свој истакнути положај у друштву Лилијан је стекла тиме што је контролисала највећу свјетску козметичку компанију, била на челу најбогатијег француског филантропског удружења, а одликована је орденом Легије части. Вољела је велико друштво, луксуз и уживање у свему што новац може купити.

Њена једина кћерка Франсоа била је потпуно другачија. Озбиљна интелектуалка више је вољела књиге и клавир од великих вечера и пријема које су организовали њени родитељи.

Франсоа је дипломирала међународне јеврејско-хришћанске односе и проучавала грчку митологију. Ауторка је књига о јудаизму, католицизму, а у посљедњој од њих коментарисала је Библију. Тај једноставнији живот био је велико разочарење за њену мајку која се дружила с предсједницима, пашама и краљевима, а Ванитy Фаир каже како је и "кокетирала с Мао Цетунгом". Лилијан је Франсоа у интервјуима често називала "хладним дјететом."

"Била је тешка и спора. Увијек један круг иза мене" говорила је за кћерку.

Да ствари буду још горе, љубав коју је Лилијан ускраћивала свом једином дјетету усмјерила је на Франсоа-Марие Баниера, фотографа којег је упознала на фото задатку 1987. и убрзо се с њим спријатељила. Будући да је Баниер био хомосексуалац, између њих се развила само платонска веза. Водио ју је на умјетничке изложбе, у позоришта и музеје и упознавао је са умјетницима и глумцима што је њој годило. Она му је узвраћала на једини начин који је познавала - новцем.

Током двије деценије свом је штићенику дала стотине милиона долара у готовини, некретнинама, сликама и полисама осигурања. Због тога је њена ћерка Франсоа тужила славног фотографа тврдећи да је њену болесну мајку преварио за готово милијарду долара током двије деценије. Иако је Баниер био формална мета тужбе, Лилијан је то схватила као лични напад незахвалне кћерке.

"Мајка је масакрирала кћерку, а затим је кћерка масакрирала мајку", изјавио је тада адвокат укључен у случај.
Иако је најпре осуђен на двије и по године затвора и исплату 158 милиона евра одштете, у жалбеном поступку је то поништено.

"Више не виђам своју ћерку и не желим то", рекла је Лилијан.

Тужба је у јавност изнијела и давно заборављене породичне тајне, укључујући нагађања да су Франсоин отац и деда били нацистички симпатизери. Конкретно , Шулер је јавно похвалио Адолфа Хитлера у раним годинама нацистичке Немачке и био члан тајног друштва које је планирало да свргне републиканску владу Француске 1930-их, групе која је повезана с вишеструким убиствима и бомбашким нападима, преноси Телеграф.

Андре Бетенкорт је, према Тимеу, писао антисемитске критике за пронемачки лист током рата, иако је касније промијенио своју лојалност и придружио се Покрету отпора. Контроверзе су биле још и веће због тога што је Франсоин муж био унук рабина убијеног у Аушвицу. Иако је одгојена као католкиња, и она се касније преобратила на јудизам, па је пар и своје синове одгојио као јевреје.

Иако је суд пресудио у њену корист, Франсоа је касније била под истрагом због оптужби за подмићивање свједока- била је то Баинерова контра-тужба. Тврдила је да новац који је дала свједоку није било мито, већ дијелом отпремнина, а дијелом лични зајам, али све је на крају завршило тајним споразумом о признању кривице 2016. године.

Након смрти мајке 2017. године наслиједила је десетине милијарди долара и вриједну имовину, међу којом се истичу вила у богатом предграђу западно од Париза и дворац с погледом на француску обалу Бретање.

Франсоа је данас потпредсједница управног одбора Л‘Ореал групе која је, према финансијском извјештају, прошле године имала промет у вриједности од 38 милијарди евра. Недавни скок Мејерсиног богатства приписује се рекордно високој цијени дионица Л‘Ореала, па је 2023. најбоља година за компанију у задњих 25 година. Дионице су овај четвртак досегле 451,30 евра, што је раст од 35 посто у односу на почетак године.

Франсоини синови Жан-Виктор Мејерс и Николас Мејерс, такође раде као директори у компанији, а са супругом Жан-Пјером основала је "Тетхyс Инвест САС", компанију која је бави производњом алкохолних пића.

Ипак , није сав новац остао у породици. У априлу 2019. Франсоа је била међу француским милијардерима који су обећали милионе након пожара у катедрали Нотр Дам. Осим тога, предсједница је Удружења "Беттенцоурт Сцхуеллер", добротворне организације која издаје бесповратна средства "за потпору истраживања у науци о животу и уметности", како стоји на њиховој интернет страници.

Ни након свих драма, промјена и повећавања богатства тако да је данас 12. најбогатија особа на свијету, једна се ствар није променила - Франсоа Бетенкорт Мејерс и данас сате најрадије проводи свирајући на свом клавиру.

(Независне)