Волксwаген се припрема за прославу 50. рођендана Голфа :: Semberija INFO ::

 

Волксwаген се припрема за прославу 50. рођендана Голфа


Foto: Twitter / Printscreen
Актуелна генерација ВW Голфа добија рођенданско ажурирање, а његова свјетска премијера услиједиће за само неколико недјеља, крајем јануара 2024. године.

Голф је срце марке Волксwаген, а израз "бестселер" стоји му као ријетко којем другом моделу. У осам генерација је продато више од 37 милиона возила. Волксwаген слави популарни модел како би 2024. обиљежио његов 50. рођендан.

Уосталом, Голф није обликовао мобилност само у Њемачкој, већ и у многим другим регионима широм свијета. Ипак, компанија се не осврће на Голф само у склопу прославе рођендана: свјетска премијера обновљеног Голфа ће се одржати већ крајем јануара - и попут својих претходника, у серијску производњу ће унијети бројне иновације.

Била је то аутомобилска револуција када је Волксwаген 1974. године представио први Голф, а тиме и насљедника легендарне Бубе: с погоном на предње точкове (умјесто задњег мотора) и варијабилном цјелокупном концепцијом захваљујући великом поклопцу пртљажника и преклопивом наслону задњег сједишта.

Осим тога, дизајн који је створио Гиоргетто Гиугиаро је помогао Волксwагену да усвоји нови стил, који је такође настављен у његовим насљедницима.

Голф је врло брзо постао прави 'Волксwаген', а милионити примјерак је продат већ 1976. године. До данас је испоручено више од 37 милиона возила. То овај компактни аутомобил чини најуспјешнијим европским аутомобилом, најпродаванијим Волксwагеном свих времена – и иконом.

Без обзира која је генерација – тајна успјеха била је и остала скуп свих његових карактеристика. То је зато што је Голф одувијек био савршен сапутник у свакодневном животу, утјеловљујући свестраност, функционалност, поузданост и квалитет. Током деценија, портфељ је проширен како би укључио нове варијанте: било да је ријеч о верзијама ГТИ, Цабриолет или Вариант, или многим другим.

Са сваком новом генерацијом модела, најсавременије технологије, безбједносни концепти и карактеристике погодности су уграђене у компактну класу. Волксwаген Голф је тако демократизовао не само технологије као што су надзирани катализатор и систем против блокирања точкова, већ и ваздушне јастуке, темпомат и електронске помоћне системе, као и благи и плуг-ин хибридни погон.

У јубаиларној 2024. години Волксwаген ће представити еволуцијски развој осме генерације Голфа. Импресионираће визуелно дотјераним карактеристикама, новим системима помоћи и погонским склоповима, као и инфотаинмент системом и софтвером сљедеће генерације. Свјетска премијера таквог Голфа је удаљена само неколико недјеља, а претпродаја је заказана за прољеће 2024.

Одржавање историје у животу Волксwаген Цлассиц ће такође пратити Голф у години његовог јубилеја те ће у бројним приликама представити историјске моделе Голфа из Волксwаген колекције. Од 31. јануара до 4. фебруара 2024. године, Голф генерације од И до ВИИ ће појачати присутност Волксwагена на сајму "Салон Рéтромобиле" у Паризу, наводи "АутоБлог". Непосредно након тога, од 2. до 4. фебруара 2024., Волксwаген ће на "Бремен Цлассиц Моторсхоwу" приказати Голф И и јединствени концептни аутомобил ЕА 276 - претходника Голфа из 1969. развијеног у Wолфсбургу.

(Б92)