Уз ове трикове одмах ћете се ријешити мамурлука :: Semberija INFO ::

 

Уз ове трикове одмах ћете се ријешити мамурлука


Дочекали сте Нову годину, добро сте се провели и попили чашицу више па вас мучи мамурлук? Не брините, не морате цијели дан провести на мукама.

Уносом веће количине алкохола у тијело, јетра може прерадити само мању количину, а непрерађени остатак алкохола штети тијелу. Усто, алкохол убрзава губитак воде, што може довести до дехидрације, иритира желучану стјенку изазивајући мучнину те повећава разину шећера у крви, што потиче главобољу.

Одређена алкохолна пића садрже одређене хемијске спојеве произведене током ферментације које пићу дају окус и боју. Што је тамније алкохолно пиће, већи је удио тог хемијског споја, а сматра се како управо та хемикалија појачава главобољу и друге симптоме мамурлука, иако још није разјашњено зашто. Због тога би црвено вино, виски или ракија врло лако могли појачати мамурлук.

Такође, мамурлук је појачан и након пића с мјехурићима. Једна од теорија је она да угљен диоксид у мјехурићима убрзава проток алкохола у цријевима.

Како побиједити мамаурлук

Вјероватно ћете прво пожељети шољицу кафе, али избјегавајте је иако се чини логичним да ће вас кофеин разбудити. Због кофеина ћете још више дехидрирати. Можете попити таблету против болова, али свакако прије нешто поједите јер би вам могло бити мучно. Освјежите се туширањем топлом водом која ће опустити мишиће и умањити бол.

Обавезно пијете што више воде јер сте дехидрирали због алкохола, а она ће ублажити главобољу. Чини ли вам се да немате снаге за цијелу чашу, пијте чешће по мало.

Осим воде, можете попити и воћни сок. Ниво шећера у тијелу вјероватно ће се јако снизити због алкохола па ће вам сок вратити потребну количину природног шећера, замијенити електролите које сте изгубили те организму дати и дозу витамина. Такође можете појести и јабуку на празан желудац. Јабуке садрже антиоксидансе, воћне шећере и минерале попут магнезија који убрзавају природни процес детоксикације тијела.

Због дехидрације, тијело губи већу количину калијума што изазива грчеве, повраћање и мучнину. Овај проблем можете лако ријешити ако поједете банану

Када се осјећате болесно увијек помаже и шоља чаја. За мамурлук је добро попити чај од камилице или менте. Помоћи ће при смиривању пробаве, ублажавању напетости и надутости и осталих неугодности у желуцу. Чај од ђумбира у комбинацији с медом, лимуном и наранџом добар је против главобоље.

Ако желите нешто конкретно, припремите јаја. Унос превелике количине алкохола наводи тијело на производњу отровне супстанце ацеталдехида која узрокује симптоме мамурлука. На то тијело реагује производњом противактивног хемијског споја који се зове глутатион, чија је производња ипак ограничена. Међутим, јаја су препуна цистеина који садржан у глутатион, што ће тијелу помоћи да очисти преостале токсине.

(Глас Српске)