Трикови за брзо одлеђивање браве на аутомобилу :: Semberija INFO ::

 

Трикови за брзо одлеђивање браве на аутомобилу


Извор: Глас Српске

С доласком хладнијег времена једно од неугодних изненађења је и залеђена брава на аутомобилу. Ево како то ријешити.

На тржишту постоје различити спрејеви и течности специјално дизајнирани за одмрзавање брава. Ови производи обично садрже састојке попут алкохола који помажу у брзом одмрзавању залеђених брава. Напрскајте производ према упутама на пакирању и сачекајте неколико тренутака прије него што покушате отворити браву.

Топлота и сушење

Једноставан начин за отварање залеђене браве је усмјерити топлоту према њој. Можете користити фен за косу, кључ лагано загријан упаљачем или чак топли зрак из испушног сустава аутомобила. Ова метода такођер помаже у сушењу браве како бисте спријечили поновно замрзавање.

Средство за све

У неким ситуацијама, класична метода убацивања кључа и окретања може бити ефикасна. Лагано тапкајте по брави да бисте уклонили евентуалне ледене наслаге, а затим пажљиво убаците кључ и покушајте га окренути. Ако ово не упали, од помоћи може бити подмазивање кључа или директно прскање браве средством ВД-40.

Со или алкохол на дјелу

Посипање соли или прскање алкохола на залеђену браву може помоћи у отварању. Ове супстанце снижавају тачку смрзавања, чинећи воду мање склону залеђивању. Од помоћи могу бити и средства за сухо прање руку с високим уђелом алкохола. Нанесите гел на кључ, ставите га у браву и сачекајте пар минута да алкохол отопи наслаге, а затим лагано покушајте откључати возило. Ипак, будите опрезни с количином како бисте избјегли оштећење брава.

Превенција за хладне дане

Да бисте избјегли поновно залеђивање, размислите о превентивним мјерама. Користите посебне спрејеве против замрзавања брава, редовно подмазујте браве или покривајте возило када је могуће.

Залеђена брава може бити изазов, али уз ове савјете, можете је брзо и сигурно отворити. Ако ипак не успијете да се изборите с овим проблемом, најбоље је да позовете ауто бравара.

Важно је избјегавати грубо покушавање отварања како бисте спријечили оштећење бравице или кључа.