Ово је најчешћи разлог за зимску депресију :: Semberija INFO ::

 

Ово је најчешћи разлог за зимску депресију


Foto - Pixabay
Извор: Независне новине

Зима на сјеверној Земљиној хемисфери показује своје право лице, а иако су од 22. децембра дани постали дужи, недостатак дневног свјетла ипак пуно утиче на наше понашање, али и емотивно стање, навели су научници у најновијем истраживању, недавно објављеном у часопису "Perspectives on Psihological Science" за ББЦ, преноси Политикин Магазин.

"Зимска депресија, позната као сезонски афективни поремећај, стање је које је општеприхваћено у свијету, а његов главни симптом је упорна туга у трајању од најмање двије седмице. Уз то, по оцјени стручњака коју су дали у најновијем истраживању, иде и екстремно понашање у исхрани – од потпуног избјегавања намирница до енормног преједања, претераног спавања до осјећаја безвредности", наводи се у истраживању.

Додају да разлог за појаву зимске депресије научници виде у смањењу нивоа дневне свјетлости, што омета биолошки сат организма, а због тога се нарушава регулација неуротрансмитера важних за емоционалну блокаду.
"У великој студији са више од 10.000 учесника откривено је да је велики број њих патио од зимске депресије, али и опште успорености организма које је карактерисало и отежано учење, памћење, успорена концентрација", наводе научници.

Експерти зимску депресију повезују и са недостатком витамина Д, за који се вјерује да помаже очувању здравља мозга. Многобројна истраживања до сада су довела у везу дужину дана и емотивно стање особе, а најновије у низу потврдило је да недостатак дневне свјетлости утиче на појаву депресије.