Јело које многи обожавају :: Semberija INFO ::

 

Јело које многи обожавају


Међународни дан најпознатијег италијанског јела - пице, обиљежава се данас. Занимљиво је, иако је пица најомиљеније јело Италијана, подаци показују да највеће количине поједу Американци.

Према подацима, Американац просјечно годишње поједе 13 килограма пице.

У Европи предњаче Италијани са 7,8 килограма поједене пице по особи годишње, затим слиједе Шпанци (4,3), Французи и Нијемци (4,2), Британци (4), Белгијанци (3,8) и Португалци (3,6), док просјечан Аустријанац годишње поједе најмање пице у Европи, свега 3,3 килограма.

У земљи-мајци пице годишње се произведе 2,7 милијарди пица, за чије се спремање годишње утроши 200 милиона килограма брашна, 225 милиона килограма моцареле, 30 милиона килограма маслиновог уља и 260 милиона килограма парадајз соса.

Индустрија пице, биљежи промет од више од 15 милијарди годишње, док је у том сектору запослено најмање 100.000 људи са пуним радним временом, и још толико викендом.

Иначе, много је врста пица, од оних уобичајених као што су каприћоза, вегетаријана, фунги….до пица названих по локалима у којима се спремају, те слатко-сланих пица.

Углавном, за ово јело подлога је иста - танко тијесто, али су надјеви различити.