"Пеглица" код старијих изазива носталгију, код млађих чуђење :: Semberija INFO ::

 

"Пеглица" код старијих изазива носталгију, код млађих чуђење


Foto: Nezavisne
Елведин Ћатић из санског села Хусимовци поносни је власник ФИАТ-а 126 или популарне "пеглице", а његов малени четвороточкаш плијени пажњу на улицама Санског Моста, али и другим мјестима гдје се појави.

Ћатић каже како је аутомобил купио прије извјесног времена у Модричи, од тамошњег власника у чијој гаражи је лежао дуже од 12 година.

"Морам рећи како сам раније посједовао и возио 'пеглицу', а код куће имам један израубовани примјерак који ми сада добро дође када се ради о дијеловима. Жеља ми је била до дођем до 'пеглице' у добром стању и на крају сам, игром случаја, успио у томе. Мислим да је њен ранији власник био из Градишке, али аутомобил није дуго вожен па сам га морао мало рестаурирати и уложити у њега", каже Ћатић.

Додаје како га људи често заустављају и интересују се за његовог љубимца, код старијих изазива носталгију, а код млађих чуђење, јер никада нису видјели такав аутомобил.

Легендарна "пеглица" некада је била аутомобилска икона, посебно на источноевропским цестама, али је данас права ријеткост видјети овакав аутомобил, чија је производња давно престала.

Ћатић каже како се ради о поузданом возилу, а због запремине и снаге мотора веома је економичан и штедљив, посебно у данашњим условима када цијене горива често варирају. Истина, проблем му је унутрашњи простор, па високи возачи, као што је Ћатић, имају потешкоће с уласком, а сједиште се у аутомобилу максимално мора помјерити унатраг.

Иначе, ФИАТ 126 је аутомобил који је настао у фабрици ФИАТ у Торину, а производио се у Италији од 1972. до 1980. године, али и у Пољској од 6. јуна 1973. до 22. септембра 2000. године, а у тој земљи је посебно стекао велику популарност, која се потом проширила и на друге земље тадашњег источног блока. Иако је 1980. године производња престала у Италији, у Пољској је настављена све до 2000. године, а треба истаћи како се ФИАТ 126 такође производио и у фабрици "Застава" у Крагујевцу, под називом застава 126. Иако је имао добар маркетинг, аутомобил никада није доживио популарност свог претходника ФИАТ-а 500, који је у правом смислу био прихваћен као народни ауто.

Процјењује се да је укупно произведено око 1,3 милиона возила у Италији, 3,3 милиона у Пољској и непознат број возила у Југославији. У Пољској је популаран назив за овај ауто био "малух", што значи малишан, у Словенији је био познат као "болха" или "буха", а у Ирској и Уједињеном Краљевству као "бамбино". Због изгледа на подручју бивше Југославије за овај модел ФИАТ-а често је кориштен и назив "тетрапак".

(Независне)