Маслиново уље је изузетно здраво за људе: Довољно је пола кашике ујутру са мало воде, ево зашто :: Semberija INFO ::

 

Маслиново уље је изузетно здраво за људе: Довољно је пола кашике ујутру са мало воде, ево зашто


Извор: Глас Српске

Маслиново уље често називају и течним златом, а стручњаци се слажу да има бројних здравствених предности.

Било да попијете пола супене кашике или је сипате је у оброк, здравствени стручњаци се слажу – не постоји погрешан начин да се маслиново уље унесе у организам, а студије показују да је нешто више од пола супене кашике довољно да приметите разлику.

Маслиново уље је препуно антиоксиданата и других здравих једињења која нећете наћи у животињским или прерађеним мастима. Истраживања указују на то да ће они који промјене исхрану такође уживати у дугачкој листи здравствених бенефита, преноси Кликс.

Једна од најчешћих предности које се везују за маслиново уље је његова употреба као природног лаксатива. Маслиново уље може помоћи у рјешавању овог проблема – масти помажу у смиривању унутрашњости цријева и омекшавању столице помажући јој да апсорбује више воде.

Маслиново уље је такође главна компонента медитеранске исхране, за коју се више пута показало да смањује ризик од кардиоваскуларних болести – посебно коронарне болести срца – и ризик од смрти из било ког узрока.

Друге студије су показале да конзумирање више од пола кашике уља дневно може смањити ризик неуродегенеративних болести, али и респираторних болести.

Посебно је корисно пијуцкање једне или две кашике маслиновог уља рано ујутру на празан желудац. Ово омогућава уљу да обложи желудац како би помогао варење, избацио отпад и регулисао цријевну микробиоту током дана.

Стручњаци предлажу коришћење екстра дјевичанског маслиновог уља, јер оно апсорбује више хранљивих материја.