Ова врста рибе из конзерве је најздравија: Само три порције недељно заштитиће ваше срце и мозак од пропадања :: Semberija INFO ::

 

Ова врста рибе из конзерве је најздравија: Само три порције недељно заштитиће ваше срце и мозак од пропадања


Извор: Глас Српске

​Срби су у врху љествице по броју срчаних обољења и смртности од инфаркта а све због лоших навика у исхрани.

Јапанци су народ са најдужим животним вијеком на свијету и немају проблем са гојазношћу. Бројна истраживања су показала да Јапанци не пате од закрчења крвних судова, нити имају повишен холестерол, и генерално ка нација имају најмање проблема са срцем и другим кардио-васкуларним болестима.

Разлог за то је начин исхране у којој преовлађује риба. На трпези Јапанаца риба је заступљена седам дана недељно због чега је ниво омега-3 масних киселина у њиховој крви много виши него код осталих народа на планети.

Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервирана храна сардине, али и друга конзервирана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтјева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.

Како објашњава, примјена конзервиране рибе у исхрани има бројне здравствене предности.

„Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна“, рекла је др Кординг.

Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.

Стручњаци препоручују две до три порције конзервиране рибе недељно, помијешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.