Зашто би требало јести суве шљиве сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Зашто би требало јести суве шљиве сваки дан


Извор: Глас Српске

Суве шљиве су, без сумње, најбоље од сушеног воћа. За разлику од свjежих, суве шљиве могу стајати у остави око шест мјесеци. Када се чувају у фрижидеру, у затвореној посуди, остају јестиве до годину дана.

У саставу сувих шљива налази се концентрирани сорботол и влакна, што им пружа већи лаксативни ефект од свјежих шљива. Како свјеже, тако и ове суве шљиве представљају праву малу ризницу калијума, влакана, витамина К, док се у траговима може наћи магнезијум и гвожђе.

У било ком облику шљива је невјероватно богата јединственим фитонутријентима, неохлорогенском и хлорогенском киселином. Те супстанце су класификоване као феноли, а њихова улога антиоксиданата потврђена је у више научних истраживања. Од изузетног значаја је способност свеже и суве шљиве да се гвожђе у организму боље искористи, а што се доводи у везу са витамином Це у плодовима тог воћа, преноси најжена.

Конзумирање четири до пет сувих шљива даје вам око 280 мг калијума или око 12 одсто дневног препорученог уноса.  Има више потенцијалних здравствених добробити једења сувих шљива.

Један од најстаријих кинеских лијекова направљен је управо од суве (димљене) шљиве и носи назив убаи. Овај лијек ублажава симптоме мучнине, грознице и кашља.

На врху листе од 24 врсте воћа антиоксиданте моћи налази се свјежа шљива, док је сува шљива далеко испред сувих смокви, урми, грожђа, кајсија, и то са два пута већом антиоксидантом снагом.

Суве шљиве су добар извор нетопивих и топивих влакана. Нетопива влакна помажу у одржавању редовне столице, док топива влакна помажу у умјереној пробави и апсорпцији храњивих материја из хране. Суве шљиве такође садрже сорбитол и хлорогенску киселину, који могу повећати учесталост столице.

Антиоксиданси и противупална својства сувих шљива могу спријечити губитак коштане масе и помоћи у одржавању здраве густоће и формирања костију, према клиничким студијама. Веће количине витамина К у сувим шљивама такође помажу у побољшању здравља костију.

Само три до четири суве шљиве дневно могу помоћи да неутралишете ћелије штетних слободних радикала који (негативно) утичу на памћење.

Истраживања су показала да су флавоноиди присутни у шљивама дјелотворни код заштите од добног когнитивног оштећења. Редовно конзумирање шљива такође помаже у спречавању старосних неуродегенеративних поремећаја као што су Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Суве шљиве могу помоћи у снижавању нивоа глукозе у крви и ЛДЛ холестерола (“лошег холестерола”), истовремено штитећи ваше ћелије од оштећења која могу довести до болести.

Када јести суве шљиве

Једење сувих шљива ујутро одличан је начин да искористите добробити антиоксиданса за почетак дана. То може помоћи у редовном пражњењу цријева и спријечити затвор.

Осим тога, природни подстицај енергије из сувих шљива може вам помоћи да имате продуктивније и енергичније јутро. можда није најбоље вријеме за ублажавање затвора.

Лаксативни ефекат сувих шљива може проћи за неколико сати, а њихова конзумација прије спавања може изазвати нелагоду и поремећен сан.

Стога је најбоље јести суве шљиве раније током дана и оставља довољно времена за лаксативни учинак прије спавања.