Алкохол и лијекови: Које комбинације су најопасније :: Semberija INFO ::

 

Алкохол и лијекови: Које комбинације су најопасније


FOTO: Ilustracija
Алкохол може да промијени пут разлагања лијека, потенцијално стварајући токсичне хемикалије које могу изазвати озбиљне компликације на јетри. То је посебан проблем са парацетамолом

Свако ко конзумира алкохолна пића, зна колико лако могу себи да „дозволе" ствари које иначе не би радили. Такође, неријетко се алкохол мијеша са одређеним лијековима, а људи нису довољно свјесни, да их таква комбинација може довести у опасност.

Када помијешате алкохол са лијековима, било са онима који се добијају искључиво уз рецепт или без рецепта, лијекови могу повећати ефекте алкохола или алкохол може повећати нежељене ефекте лијека. Понекад, то може довести до бројних нежељених ефеката.

Хемикалије у мозгу одржавају деликатну равнотежу између узбуђења и инхибиције. Превише узбуђења може довести до конвулзија, док се процес инхибиције препознаје кроз ефекте као што су седација и депресија.
Алкохол дјелује тако што појачава инхибицију у мозгу. Јасније речено – можда ћете ово препознати као осјећај опуштања и снижавања прага и одређених друштвених норми понашања, када попијете неколико алкохолних пића.

Са још којом чашицом више, слиједи то да не можете да координишете своје мишиће, да мало теже изговарате неке ријечи док причате, врти вам се у глави, неке ствари сте заборавили, а могуће је чак и да заспите. Лијекови могу да ступе у интеракцију са алкохолом и производе различите или појачане ефекте. Алкохол може да омета начин на који лијек дјелује у тијелу, или може да омета начин на који се лијек апсорбује из желуца. Ако ваш лијек има сличне нуспојаве које имате и када пијете, ти ефекти се могу погоршати, пише Сциенце алерт, преноси РТС.

Израженији нусефекти

Не морају сви нежељени ефекти бити слични оном који дају алкохолна пића. Мијешање алкохола са АДХД лијеком риталином, на примјер, може повећати ефекат лијека на срце, повећавајући број откуцаја срца и ризик од срчаног удара. Комбиновање алкохола са ибупрофеном може довести до већег ризика од стомачних тегоба и крварења у стомаку.

Алкохол може повећати разградњу одређених лијекова или фармацеутских и сличних средстава за терапију, као што су опиоиди, канабис, па чак и риталин. Ово може учинити лијек мање ефикасним. Алкохол такође може да промијени пут разлагања лијека, потенцијално стварајући токсичне хемикалије које могу изазвати озбиљне компликације на јетри. То је посебан проблем са парацетамолом.

У најгорем случају, посљедице мијешања алкохола и лијекова могу бити фаталне. Комбиновање лијека који дјелује на мозак са алкохолом може отежати вожњу аутомобила или руковање машинама и довести до несрећног случаја или тешких повреда.

Ко је у највећем ризику?

Ефекти мијешања алкохола и лијекова нису исти за све особе. Највећи ризик од опасне интеракције имају старије особе, жене и особе мање тјелесне масе.

Организам старијих људи не разлаже лијекове тако брзо као организам млађих људи. Такође, старији људи су осјетљивији на ефекте лијекова који дјелују на мозак ,и доживјеће више нежељених ефеката, као што су вртоглавица и падови усљед губитка равнотеже. Жене и особе са мањом тјелесном величином обично имају већу концентрацију алкохола у крви када конзумирају исту количину алкохола као неко веће масе. То је зато што у њиховим тијелима има мање воде која се може мијешати са алкохолом и ублажити његово дејство. Знаћете да ли не можете да пијете алкохол јер ће на кутији лијека бити истакнуто упозорење. Ваш фармацеут такође треба да вас посавјетује о лијеку када га преузмете.

Најчешћи лијекови на рецепт који дјелују на алкохол су бензодиазепини (за анксиозност, несаницу или нападе), опиоиди против болова, антидепресиви, антипсихотици и неки антибиотици, као што су метронидазол и тинидазол.

Нису само лијекови „на рецепт" ти који не смију да се мијешају са алкохолом. Неки лијекови које купујете без рецепта и које не би требало комбиновати са алкохолом укључују лијекове за спавање, мучнину на путовању, прехладу и грип, алергију и бол.

Сљедећи пут када узмете лијек од свог фармацеута у апотеци, провјерите паковање, односно упутство за употребу, и затражите савјет о томе да ли можете да конзумирате алкохол док га узимате.

(Независне)