Сви се сусрећу са истим проблемом: Како славе рођендан они који су рођени 29. фебруара? :: Semberija INFO ::

 

Сви се сусрећу са истим проблемом: Како славе рођендан они који су рођени 29. фебруара?


FOTO: SHUTTERSTOCK
У свијету данас живи око пет милиона људи који су рођени 29. фебруара. Ево као они прослављају свој рођендан!

Преступна година има 366 дана, за разлику од осталих година које имају 365 и догађа се сваке четврте године. Разлог томе је усклађивање календарске године с астрономском годином, како не бисмо дошли у прилку да Нови годину прослављамо на љето. Многима буде нејасно како онда људи који су рођени 29. фебруара, прослављају свој рођендан и колико уопште година имају. Да ли су они млађи?

Људи рођени 29. фебруара свој рођендан баш тог дана могу да славе тек једном у четири године. Али, шта се дешава преостале три? Сваке обичне године они рођендан прослављају или дан прије, односно 28. фебруара, или наредног дана, 1. марта. Иначе, у свијету данас живи око пет милиона људи који су рођени 29. фебруара.
Једна од њих је и Кетрин Хејвуд из Велике Британије. Она има 56 година, а ако се рачуна по преступним година, Кетрин заправо има 14. Поводом прославе свог рођендана 29. фебруара каже да је искуство потпуно другачије него код других, али у исту руку И занимљиво.

"То је нешто другачије, али узбудљиво. Обично славим 28. фебруар у непреступним годинама, али то је чудно. Скоро да се осец́ам као да славим лажни рођендан јер ми 28. фебруар изгледа прерано, а сутрадан мој дан не постоји", рекла је она за енглески ББЦ.

Кетрин је рођена само неколико минута прије поноц́и, 29. фебрурара. Упркос њеном радовању када се приближи датум рођена, Кетрин је признала да се сусреће са неколико проблема, од којих је јеан био усклађивање датума са другим људима и обавезама.

"Ове године сам добила све, од бесплатних крофни до ваучера за одјец́у. Међутим, један посебан случај ме посебно мучи. Мојој пријатељици је дијагностикован рак дојке и мој доктор је рекао да ц́у бити позвана на скрининг дојке када напуним 50 година", рекла је она.

"Мој рођендан је дошао и прошао, али нисам добила позивницу. Звала сам, чекала неколико мјесеци и поново се јавила и испоставило се да ме није било у систему јер ми 'није био' рођендан", објаснила је Кетрин.

Ово је само један од проблема са којим се сусрећу људи рођени 29. фебруара. Осигуравајуће куће, банке и друге веће организације не признају 29. фебруар као законски валидан датум рођења, па људи који су тада рођени морају да изаберу између 28. фебруара или 1. марта, преноси ЦБЦ. 

(МОНДО)