Зашто је различит укус газираног пића у пластици, стакленој боци и лименци? :: Semberija INFO ::

 

Зашто је различит укус газираног пића у пластици, стакленој боци и лименци?


Foto: Pixabay
Иако их волите пити, с газираним соковима не треба претјеривати, посебно због великих количина шећера, али и неких других ствари. Знају бити пуна киселина које оштећују зубну цаклину.

Алуминијске лименке имају облогу од полимера која зна апсорбирати неке од окуса потенцијално чинећи окус блажим, појаснила је прехрамбена кемичарка Сарах Рисцх.

"Ако пијете газирани сок из пластичне боце, окус може бити промијењен због ацеталдехида из пластике који прелази у пиће. С друге стране, стаклене боце су најмање подложне промјенама па газираном напитку не мијењају окус", појаснила је, а преноси рд.цом. 

Иако их волите пити, с газираним соковима не треба претјеривати, посебно због великих количина шећера, али и неких других ствари.

"Газирана пића пуна су киселина које оштећују зубну цаклину и воде каријесу, а умјетне боје могу обојити зубе. Само једна лименка може садржавати 39 грама шећера што је дневна доза", тврди др. Самеер Пате.

Додао је да што се газирано пиће дуже испија, повећава се и штета која може настати на зубима. Потребно је само 20 секунди да бактерије у устима почну производити киселину, а нагризаће цаклину до пола сата. 

"Ако вам треба 30 минута да све попијете, тада се штетно дјеловање на зубе знатно продужава. Жвакача гума без шећера помаже у смањивању киселине у устима", додао је.

(Независне)