"Папрене" суме: Колико ћемо ове године издвајати за љетовање :: Semberija INFO ::

 

"Папрене" суме: Колико ћемо ове године издвајати за љетовање


Извор: Глас Српске / Аваз

Годишњи одмор на обали мора за многе би ове године могао бити недостижан. Љетовање на Јадрану постаје све скупље, а у овој години цијене ће наставити свој узлазни тренд.

"Аваз" је истражио какве нас цијене очекују ове године у Хрватској и Црној Гори.

Четверочлана породица

Седам ноћења у полупансиону у Макарској за једну особу кошта 535 евра, што је око 1.050 КМ. За исти број дана у хотелу с три звјездице удаљеном 350 метара од једне од најљепших плажа у Брелама платићете 665 евра или 1.300 КМ. Уколико се у обзир узме четверочлана породица, родитеље с двоје дјеце седмодневни боравак у омиљеном љетовалишту изаћи ће и више од 3.000 КМ, само за боравак у апартману. Узимајући у обзир и друге трошкове, од путовања, хране, туристичких посјета, за просјечан боравак на мору четверочлана породица треба издвојити и до 5.000 КМ.

За двије особе једна ноћ у не баш добро опремљеном апартману у Сплиту кошта од 176 па све до 978 КМ, у зависности од луксуза који желите себи приуштити. У многим понудама у ту цијену укључен је само доручак.

Када је ријеч о Црној Гори, мало је боља ситуација, мада је примјетно и да су тамошњи хотели подигли цијене за разлику од прошле године, па ће четверочланој породици требати између 3.000 и 4.000 марака.

Цијене приватних апартмана у Будви тренутно се крећу између 100 и 150 КМ, или више.

Још трошкова

Наравно, љетовање није само цијена смјештаја, треба узети у обзир цијене у ресторанима, кафићима, па ћете тако у Хрватској у Дубровнику за паркинг издвојити више од 10 евра, пет евра за куглу сладоледа, 6,5 евра за кафу на Страдуну. За хамбургер у Ровињу гости морају издвојити чак 22 евра. За излазак на пицу потребно је 12 до 15 евра по оброку у већини мјеста на јадранској обали.

Прави луксуз

Скупоћа Хрватске премашила је и неке дестинације из других дијелова Европе и Африке. Тако, нпр, седам дана на Крфу у Грчкој кошта од 600 до 1.500 евра, а на Сицилији од 700 до 2.000 евра. Али, нпр, за смјештај у неким мало луксузнијим хотелима у Турској четверочлана породица треба издвојити и до 10.000 КМ.

Уколико желите проћи јефтиније, мораћете се одрећи погледа на плажу и близине обале.