Овај зачин помаже код мршављења :: Semberija INFO ::

 

Овај зачин помаже код мршављења


Извор: Б92 / Глас Српске

Ова биљка, која потиче из јужне Азије, богата је куркумином, једињењем које је постало предмет све већег интересовања због својих потенцијалних здравствених користи. У овом тексту истражићемо широки спектар благодети куркуме, од кулинарства до медицинских примјена, откривајући разнолике начине на које ова биљка може обогатити нашу свакодневицу.

Шта лијечи куркума

Куркума, позната по активном састојку куркумину, показала се корисном у лијечењу упала, подршци дигестивном здрављу, смањењу болова и побољшању општег имунолошког система. Њена антиоксидативна својства такође се повезују с потенцијалним бенефитима у превенцији одређених болести.

Куркума за мршављење

Куркума може бити корисна у процесу мршављења због својих својстава које подстичу метаболизам и регулишу ниво шећера у крви. Додавање куркуме у исхрану или конзумирање додатака куркумином може помоћи у смањењу запаљења, подржати процес варења и повећати осећај ситости, доприносећи тако постизању и одржавању здраве тежине.

Куркума за оралну хигијену

Куркума се користи за одржавање оралне хигијене због својих антимикробних и антиупалних својстава. Прављење пасте од куркуме и воде, или комбиновање са кокосовим уљем, може послужити као природна паста за зубе. Ова биљка помаже у смањењу упала десни, сузбијању бактерија и одржавању свежег даха.

Мед и куркума за зглобове

Комбинација меда и куркуме показала се повољном за зглобове. Мјешавина ова два састојка, позната по антиинфламаторним својствима, може се конзумирати свакодневно. Додавање ове пасте у исхрану може помоћи у смањењу упала у зглобовима, пружајући олакшање од болова и побољшавајући покретљивост.

Како користити куркуму са јогуртом

Комбинација куркуме и јогурта доноси низ здравствених бенефита. Додавањем куркуме у јогурт добија се укусно јело које истовремено пружа антиинфламаторна и антиоксидативна својства куркумина. Ова комбинација може подржати варење, јачати имунолошки систем и допринети општем здрављу црева, пружајући организму холистичку подршку.

Остали рецепти са куркумом

Куркума се успјешно комбинује са многим састојцима како би се побољшала укупна добробит организма. Укључивањем црног бибера, који појачава апсорпцију куркумина, повећава се ефикасност. Кокосово уље, ђумбир и бели лук су такође одлични сапутници куркуме због својих здравствених предности. Комбинација куркуме с поврћем, попут карфиола или броколија, пружа хранљиве оброке. Ови спојеви не само да обогаћују укус јела, већ и доносе свестране здравствене бенефите, укључујући антиинфламаторна и антиоксидативна својства која доприносе општем благостању организма.

Како се користи куркума у праху

Куркума у праху може се користити на различите начине у кулинарству. Додаје се јелима како би им дала златножуту боју и специфичан укус. Може се користити у супама, каријима, пиринчаним јелима и умацима. Такође је одлична зачинска опција за маринаде за месо или поврће. Комбинација куркуме с црним бибером побољшава апсорпцију куркумина. Осим у кувању, куркума се може додати смутијима, чајевима или напицима за додатну дозу здравља. Важно је прилагодити количину према личном укусу и преференцијама.

У која јела се ставља куркума

Куркума се често користи у различитим јелима како би додала боју, укус и здравствене бенефите. Ставља се у јела попут карија, гулаша, супа, пиринчаних јела и варива. Такође се користи у маринадама за месо и поврће, дајући специфичан, зачињени укус. Куркума се може додати и јелима од рибе, пилетине или поврћа, чинећи их не само укусним, већ и нутритивно богатим. У индијској кухињи, куркума је кључни састојак бројних традиционалних јела. Осим тога, може се користити у напицима, смутијима или чајевима ради додатне дозе здравља.

Ко треба да избјегава куркуму

Особе које узимају лијекове или имају одређене здравствене стања требало би да консултују љекара прије него што укључе куркуму у своју исхрану. Посебно би требало да буду опрезне труднице, дојиље, особе које пате од жучних проблема или које су склони стварању камена у жучи. Такође, особе које су алергичне на куркуму или њен састојак куркумин требало би да је избегавају. Као и увек, индивидуалне потребе и реакције могу варирати, па је препоручљиво потражити савјет стручњака пре него што се значајно мења исхрана.

Да ли куркума разређује крв Куркума може имати благо разређујуће дејство на крв. Активни састојак куркуме, куркумин, показује својства антикоагулације која могу утицати на згрушавање крви. Особе које узимају лијекове за разређивање крви или имају поремећаје крварења требало би да се посавјетују с љекаром прије него што укључе куркуму у своју исхрану или узимају суплементе како би се избјегле нежељене интеракције. Као и код сваког додатка исхрани, индивидуалне реакције могу варирати, па је препоручљиво тражити савјет љекара прије значајних промјена у исхрани.

Чај од куркуме у праху

Чај од куркуме у праху постаје све популарнији због својих здравствених бенефита и пријатног укуса. Да бисте га припремили, једноставно додајте пола кашичице куркуме у праху у шољу топле воде. Можете додати и комадић свежег ђумбира, прстохват црног бибера и мало меда за побољшање укуса и апсорпцију куркумина. Овај напитак има антиинфламаторна и антиоксидативна својства, подржава имунолошки систем, а многи га користе и као природни начин за опуштање. Као и увијек, препоручује се умјерена конзумација уз консултацију са здравственим стручњаком, посебно ако постоје здравствени услови или узимање лекова.

Колико куркуме дневно је препоручљиво

Препоручљиво је конзумирати умерене количине куркуме на дневном нивоу. Генерално, доза од 1 до 3 грама куркуме (укључујући куркумин) дневно сматра се сигурном. Ово се може постићи кроз исхрану или узимање додатака куркуме. Међутим, важно је имати на уму да индивидуалне потребе и реакције могу варирати, а прекомјерна конзумација може изазвати нежељене ефекте. Особе које узимају лијекове или имају одређена здравствена стања требало би да се посавјетују са здравственим стручњаком прије него што укључе куркуму у већим количинама у своју исхрану или узимају суплементе.

Да ли куркума има негативна дејства

Иако куркума има многе здравствене бенефите, могу постојати нежељена дејства код појединаца. Неки људи могу доживети гастроинтестиналне сметње, као што су надимање или пролив, посебно при већим дозама. Такође, куркума може дјеловати као антикоагулант, па особе које узимају лијекове за разређивање крви требало би да буду опрезне. Особе алергичне на куркуму или куркумин такође треба да је избјегавају. Препоручује се консултација са здравственим стручњаком прије него што се укључи куркума у великим количинама у исхрани или узимају суплементи, посебно ако постоје постојећи здравствени услови или узимање лекова.

Како се користи куркума као зачин

Најбоље је користити куркуму као зачин додавајући је разним јелима како би се обогатили укус и боја. При кувању, додајте куркуму у праху у карије, супу, варива, пиринач или јела са поврћем. Да бисте побољшали апсорпцију куркумина, комбинујте је са црним бибером и мало масноће, попут кокосовог уља. Такође можете правити укусан напитак додајући куркуму у топлу воду, чај, млијеко или смутије.

Разноврсни рецепти са куркумом

1. Златни млијечни напитак:

Угријте 2 шоље биљног млијека, додајте 1 кашичицу куркуме, прстохват црног бибера, мед по укусу и прстохват цимета. Промијешајте и поспите циметом прије сервирања.

2. Пилетина са куркумом и лимуном:

Маринирајте 4 пилећа филета у смјеси 1 кашичице куркуме, сока од 1 лимуна, маслиновог уља, соли и бибера. Пеците док пилетина не буде готова.

3. Кари са поврћем:

Пропржите лук, додајте 2 кашичице куркуме, шаргарепе, тиквицу, црвену паприку. Додајте конзерву кокосовог млијека, кувајте док поврће не омекша. Посолите, побиберите и додајте кари прије послуживања, преноси б92.