Како ојачати организам и борити се против алергијских болести :: Semberija INFO ::

 

Како ојачати организам и борити се против алергијских болести


FOTO: Ilustracija
Алергијске болести су међу најраширенијим болестима данашњице. У овом периоду године најактуелније и најизраженије су алергијске реакције на полен код већине грађана, па је потребан додатни опрез, мјере превенције и заштите, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница

Периоди године када је неопходан опрез

Јављају се симптоми алергијског ринитиса као што су кихање, бистра носна секреција и зачепљеност носа, сврбеж носа. Значајан број болесника с алергијским ринитисом има продужени суви кашаљ. Могу бити изражени и очни симптоми алергије или алергијског коњуктивитиса примјерице црвенило, сузење и сврбеж очију. Код тежих стања може се јавити отежано дисање, астма, уртикарије и кожни екцеми.

- Алергијске реакције на полен - полинозе настају у доба цвјетања алергених биљака, обично у рано прољеће, а завршавају у јесен. У Институту за здравље и сигурност хране на основу досадашњих истраживања варирања концентрације полена на подручју Зеничко добојског кантона утврђена су три максимума концентрације полена у зраку, а то су, Ранопрољетни (полен дрвећа и грмља); Ранољетни (полен трава); те Љетно-јесенски (полен корова).

Уз повољне метеоролошке услове, топло и суво вријеме (30-40 посто влаге), уз високи притисак зрака, ослобађају се велике количине полена. Највећа концентрација полена је ујутро, за вријеме сунчаних и вјетровитих дана.

Период од јануара до прве половине маја означава се као период када је у зраку присутан полен дрвенастих форми и започиње са лијеском, јохом, бријестом, јасеном, разним врстама врбе, храста, граба, кестена итд.

- Евидентно је да због повољних климатских услова полинација лијеске и јохе у 2024. години почела знатно раније у односу на претходне године. У наредном периоду очекује се постепено повећање концентрације полена у зраку ових биљних врста. Иначе полен лијеске уз полен јохе спада у категорију умјерено до високо алергених биљних врста и вијесник је поленских алергија цвијета у јануару прије листања.

Висок алергијски потенцијал посједује и полен јохе, а она је уз лијеску вјесник поленских алергија, па се у зраку појављује, такође, током фебруара или марта. Чемпреси производе полен у великим количинама, али је полен умјереног алергијског потенцијала.

Како против симптома поленске алергије?

Најбољи начин да се особа с доказаном или сумњивом алергијском реакцијом на полене лијечи је да се примјењују превентивне мјере, прије контакта с алергенима – поленским честицама, и да се током сезоне појачавају само фармаколошке терапије, као и додатни третмани, препарати на природној бази.

Превенција и придржавање терапија које препоручује љекар је од кључног значаја за контролу симптома алергије, као и за спречавање даљег развоја симптома. Најважније је, када год је то могуће, избјегавати контакт с алергенима. Треба пратити прогнозе о присуству полена у зраку.

У вријеме јаке поленске активности, треба држати затворене прозоре стана или аутомобила, да се спријечи улазак полена. Ако је вјетровито избјегавати изласке из куће, јер се честице полена лако преносе вјетром. Избјегавати свјеже покошену траву или шетње у парковима гдје се проводи кошење. Не треба чистити мјеста која су нападнута алергеном. Особе алергичне на полен треба да носе маску приликом изласка из куће.

Користити клима уређаје који чисте, хладе и суше зрак. Препоручује се туширање и прање косе сваку вече, јер се поленова зрна скупљају на власима косе. Треба четкати и редовно прати кућне љубимце. Треба пратити извјештај о вриједностима концентрације полена у зраку, јер познавање квалитета зрака доприноси јачању превентивних мјера, кажу у ИНЗ-у.

Концентрација полена је највећа ујутру и у току поподнева, а најмања након кише, јер киша повеже зрнца полена и спусти их на тло. Препоручује се чест боравак на планинама гдје нема загађења нити већих концентрација полена.

Препоруке за јачање организма

У третирању алергијска све више се користе специјалне витаминско биљне комбинације које дјелују синергијски на сузбијање симптома алергије и јачање имуног система.

За све људе који интензивно раде и нису у могућности редовно конзумирати програмиране дневне оброке и одмарати се, антиоксиданси су од пресудне важности. Један од њих је Кверцетин. Кверцетин је антиалергијски биофлавоноид снажног антиоксидативног учинка,  природни антихистаминик флавоноидне структуре којим обилују кора јабуке, лук, чај, јагода, жуто поврће. Кверцетин је снажног антиупалног дјеловања. Као природни антихистаминик  намијењен је свима који пате од честих алергија попут алергијске астме. Антиоксиданс је и заштита у свим процесима пропадања станица.

Поред Кверцетина да би симптоми алергије били што мање изражени, користе се и биљни препарати као што су козлинац, уље црног кима један од најпопуларнијих природних састојака за превенцију алергије.  Од суплемената препарати  калција са витамином Ц.

Очекиване алергије свакако ће се ублажити и високим дозама витамина Ц који смањује лучење хистамина и подстиче његову разградњу.  Помањкање магнезија уочено је и у неким стањима алергија и астме. Магнезиј има антихистамински учинак, па ублажава тегобе астматичара и особа са атипичним екцемом.

Назални спреј у праху, идеално је рјешење за заштиту слузнице носа и синуса од нагомилавања и дубљег продирања полена, што је подједнако превентивно као и терапијска мјера. Формирање њежног заштитног слоја на површини назалне слузнице ће спријечити да се поленске честице лијепе, задржавају и пробијају дубље у слузницу.

У склопу поленске алергије обично се појављује и сезонски алергијски коњуктивитис са врло неугодним симптомима. Због неповољног утјецаја антихистаминика на квалитет сузног филма, очни симптоми ако су присутни засебно третирају се локалним офталмицима у облику различитих капи за очи.

Препоручују се капљице у облику умјетних суза без конзерванса или са конзервансом који се разлажу на свјетлу или након укапавања у око, те капљице са натријевим хијалуронатом, декспантенолом или њиховом комбинацијом.

Примјеном побројаних мјера постоји могућност да се тегобе умање, компликације не развију и живот пацијената са алергијом учини лакшим.