Ево шта може да се догоди ако пијете енергетска пића сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Ево шта може да се догоди ако пијете енергетска пића сваки дан


Foto: Pixabay
Избор енергетских пића као дневна доза кофеина, руку на срце, мало коме може да прија. Али, да би открили шта се дешава са организмом када шољицу кафе замијенимо конзервама енергетских напитака, па кофеин добијамо у другачијем паковању новинари магазина "Хелти" спровели су својеврстан експеримент.

Иако су очекивања била у правцу неконтролисаног налета адреналина, стварност је током експеримента била другачија.

Енергетска пића која повећавају енергију имају историју која датира од средине 1900-их, када су се појавила најприје на америчком тржишту и то су махом напици са јаким кофеином које најчешће повезујемо са адреналинским спортовима. Од тада су многи преузели иницијативу да створе формулу која ће држати студенте, ђаке будним по цијелу ноћ док спремају испите или професионалцима којима је потребан додатан налет енергије.

Ипак, све вријеме постоји и сумња колико су она безбиједна за коришћење, јер су се увукла у све млађу популацију, па је анализа из 2021. године показала да потрошња енергетских напитака значајно повећава шансе за несаницу, нервозу и хиперактивност.

Истраживачи су слиједили препоруку да избјегавају честу конзумацију енергетских пића, при чему "често" значи пет до седам пића недјељно. А уколико "упаднете" у потрошњу ових напитака на дневном нивоу, ево шта можете да очекујете.

Више енергије

Вјероватно би требало да се подразумијева, ако пијете енергетска пића имаћете више енергије. То је очекиван осјећај, а то је резултат појачаног садржаја кофеина. "Кофеин је стимуланс који блокира ефекте хемикалије зване аденозин, због које се осјећате поспано. Тада се осјећате будније и енергичније, због чега многи људи пију кафу или чај да би остали будни", наводе стручњаци. Са експерименталним напицима у распону од 111 до 200 милиграма по порцији, ова пића заиста пружају повећање енергије.

Поређења ради, типична шољица кафе обично садржи око 90 милиграма кофеина. Иначе, када говоримо о кофеину, препоручена дневна доза је 400 милиграма колико износи горња граница за дневни унос кофеина.

Енергетски тобоган 

Вјероватно једна од најзабрињавајућих компоненти многих енергетских напитака је - садржај шећера. Једна популарна марка има запањујућа 54 грама шећера по конзерви, што је скоро пет кашика. То је много шећера и зато су ова пића крајње упитна за коришћење.

"Шећери као што су сахароза, кукурузни сируп са тренутно високим садржајем фруктозе и глукоза се додају у великим количинама енергетским напицима да би се помогло са енергијом, што онда изазива пад. Не само да су ова пића лоша за вас, већ изазивају зависност", пише "Хелти".

Шећер није добар избор у исхрани, посебно у већим количинама, а заслађена пића су се показала као значајан допринос прекомјерној потрошњи шећера- то су празне калорије које уносите у свој организам. Нутрициониста Меген Бишоп примијетила је да је "дневна препоручена вриједност додатог шећера за исхрану од 2000 калорија 50 грама, а 54 грама је превише да би се конзумирало у једном даху".

Она је додала да ће "ово на крају довести до прекомјерне потрошње једноставних шећера, који ће се складиштити као маст када се не користе за енергију". Истовремено произвођачи и компаније за енергетска пића покушале су да одговоре на забринутост у вези са шећером, укључујући у производњу вјештачке заслађиваче.
Ипак, недавна студија повезала је сукралозу са оштећењем ДНК, па и у овом случају треба бити опрезан, преноси "Политикин магазин".

Измијењен изглед урина

Већина енергетских напитака је пуна Б-витамина, од којих је један рибофлавин (Б2). Б-витамини су есенцијални хранљиви састојак за правилно функционисање организма, али вишак Б-витамина који се не може користити не складишти се у тијелу, већ се филтрира и излучује кроз урин.

Резултат је боја урина која изгледа као да би требало да сија када угасите свјетла, а рибофлавин је примарни допринос. Бишоп је додала своју нутриционистичку перспективу да "иако не постоји горња граница за унос Б-витамина, неки могу оставити нежељене ефекте на вишим нивоима.

Пантотенска киселина (Б5) може да изазове дијареју и гастроинтестиналне поремећаје, док ниацин (Б3) може да изазове црвенило коже и, у најгорем случају, повреду јетре. И Б3 и Б5 се обично налазе у енергетским пићима у 100 одсто препоручених дневних вриједности".

(Независне)