Како се припремити на дуже путовање аутом и када одмарати? :: Semberija INFO ::

 

Како се припремити на дуже путовање аутом и када одмарати?


Foto: Pixabay/Olya Adamovich
Ако планирате да идете на дуже путовање аутомобилом, те нисте сигурни шта вам све треба, али и колико често требате правити паузе како се не бисте префорсирали, више о овоме читајте у наставку.

Када кренути на пут и колико пауза правити?

Уколико питате стручњаке, они ће вам вјероватно рећи да је на дужи пут возилом најбоље кренути одморан, и то рано ујутру. 

С друге стране, ако се одлучите да путујете ноћу, главна мана је то што је већина људи навикла да тај период дана проводи спавајући, па без обзира на то што сте можда одморили пред пут, након неколико сати за воланом сигурно ћете бити поспани. 

У том период се смањује концентрација, а и рефлекси постају успоренији.

Но, ако сте ипак одлучили да путујете ноћу, требали бисте направити барем краће паузе како бисте се размрдали и расанили. У случају да осјетите да нисте способни да даље возите, а нема ко да вас замијени за воланом, најбоље је да се зауставити на безбједном месту поред путам, на пумпи или осветљеном паркингу, те да одспавате сат-два, па да онда наставити даље.

Осим тога, возачи који путују 12 и више сати треба да размотре и опцију ноћења у неком смјештају на половини пута.

На примјер, локација на којој ћете преспавати не мора да се налази на самој рути путовања, некада је довољно да скренете неколико километара са пута и да пронађете мјесто гдје се можете одморити.

Шта утиче на умор и како испланирати паузе

У периоду највећег броја путовања, односно током љетњих мјесеци, дешава се и највећи број саобраћајних незгода, јер велики број удеса настаје управо због умора.

Без обзира на то да ли путовање траје 100, 200, 500 или више километара, препорука је да се увијек прави пауза, макар петоминутна. Наравно, свака особа је другачија, те на различит начин подноси пут, а некима је напорно да возе и 50 километара, док други уживају и када прелазе више од 500.

На то колико ћете често правити паузе утиче и тип аутомобила којим путујете, па тако већа и комфорнија возила мање замарају возача и његове сапутнике, те ћете и потребу за одмором осјећати рјеђе, него када, на примјер, путујете малим, градским аутомобилом.

Потреба за одмором током пута јављаће се чешће и када возите оптерећеним путем, где сваког тренутка морате бити опрезни. На умор током вожње утичу и временске прилике, тежина деонице којом се крећете, али и године старости и искуство возача.

Ево још неколико савјета за дугу вожњу

Када је ауто спреман за пут и кад сте спаковали све што вам треба, одвојите мало времена да испланирате путовање, односно колико ће вам времена требати да дођете до дестианције, колико ћете горива сипати, али и да ли успут желите посјетити неко занимљиво место. 

Осим тога, било би пожељно провјерити и какви су путеви, цијене путарина, те како функционише паркинг у граду, колико се чека на граници и сл.

Такође, ако дође до евентуалног квара, потрудите да се што брже склоните са пута, а најбољи избор су вам одморишта или бензинске пумпе.

(Независне)