Полен је већ почео да дивља :: Semberija INFO ::

 

Полен је већ почео да дивља



Добра припрема и познавање корака превенције умногоме могу да вам олакшају симптоме поленске алергије које ове године можете осјетити и раније с обзиром на раније цвјетање биљака због отопљења.

Климатске промјене допринијеле су порасту температура почетком године, што је пожурило почетак сезоне полена и алергија. Зато сви који имају проблема са поленом дрвећа које цвјета од почетка године, као што су лијеска, јова, тиса, чемпрес, јасен, бреза, платан и храст, треба да се и припреме раније. Пошто симптоми попут цурења из носа, кијања, сувог кашља, свраба и црвенила очију и слузнице носа ужасно исцрпљују и умарају, треба учинити све што је у нашој моћи да их колико-толико ублажимо, а прим. др сц. мед. Јасминка Шојић Рајчић, интерниста алерголог и клинички имунолог, објашњава и како.

Терапију не прескачите

Као мјера превенције савјетује се избјегавање контакта са алергенима, а како то није у потпуности могуће, неопходна је примјена фармакотерапије.
–Лијечење алергијског ринитиса подразумијева коришћење лијекова, најчешће из групе антихистаминика, назалних кортикостероидних лијекова, анатагониста леукотријена. Уколико пацијент не жели да користи медикаменте у лијечењу алергијског ринитиса, или она не утиче на побољшање његових симптома, савјетујемо имунотерапију. Она се проводи у виду поткожних ињекција или се пије у виду капи или таблета, а смањује тегобе код пацијента и потребе за узимањем лијекова за око 45 одсто‘‘, каже др Шојић Рајчић.

Испирајте нос ујутру и увече

Кључно је смањити контакт алергена са носном слузницом, па је зато веома битна хигијена носа.
–Врло је важна хигијена носне шупљине растворима за тоалету носа. Њу треба примјењивати ујутро и увече, као и приликом повратка из спољне у затворену средину’’, каже докторка.
Избјегавајте јабуке док цвјета бреза
Др Шојић Рајчић пацијенатима са доказаном преосјетљивошћу на одређене полене савјетује да избјегавају одређену храну због укрштене алергијске реакције.
–До њих долази између алергена полена брезе и јабуке, између алергена амброзије и диње, лубенице и тиквица. Тада је ријеч о оралном алергијском синдрому који се може испољити клиничком сликом копривњаче, отицања меких ткива лица, тегоба доњих дисајних путева или дигестивног тракта...’’, наводи она.
Напомиње да би воће и поврће, првенствено и због хигијенских разлога, требало добро опрати, тако што ћете га пустити да мало одстоји у води са раствором соде бикарбоне и након тога добро испрати.

Узимајте цинк


Научне студије су објавиле да је снижен ниво цинка у организму повезан са повећањем учесталости алергијских болести. Узимањем препарата са овим минералом клинички доказано позитивно утиче на отпорност организма и његову већу способност да се бори са нападом алергена.
–Цинк, као минерал и антиоксиданс, је веома значајан у одржавању слузнице респираторног тракта. Има га у намирницама биљног поријекла (спанаћ, интегралне житарице, ораси, бадеми, сусам, сјеме сунцокрета), али више у намирницама животињског поријекла (телећа и свињска џигерица, коњско месо, жуманце, риба)’’, саветује др Шојић Рајчић.