Имате инсулинску резистенцију? Избјегавајте да једете ово :: Semberija INFO ::

 

Имате инсулинску резистенцију? Избјегавајте да једете ово


Foto: Pixabay
Извор: Независне новине

Инсулин је један од најважнијих хормона у тијелу. Омогућава тијелу да разгради храну коју једемо у глукозу, која нам је потребна за енергију. Инсулин такође помаже у контроли шећера у крви.

Међутим, ћелије у мишићима, салу и јетри понекад не реагују правилно на инсулин. То стање познато је као инсулинска резистенција, а може бити привремено или хронично.

"Људи с инсулинском резистенцијом изложени су већем ризику од развоја других медицинских коморбидитета у будућности, попут предијабетеса или дијабетеса типа 2“, каже др. Карло Манзана.

Љекари често препоручују промене начина живота, што обично укључује и промјену исхране.

"Добро прилагођена исхрана кључна је за осигуравање правилне апсорпције и коришћења глукозе. Промене у исхрани могу потенцијално да преокрену инсулинску резистенцију и смање ризик од развоја дијабетеса типа 2“, истакла је др Каролин Цедерквист за Превентион.

Ако имате инсулинску резистенцију, требали бисте да избегавате да једете ствари које узрокују скок шећера у крви, каже др Манзана. То укључује алкохол, заслађена пића и прерађену храну, посебно ону која садржи прерађене житарице и просте шећере.

"Када ћелије мање реагују на инсулин, конзумација ове хране може довести до скокова у  нивоима шећера у крви и придонети продуженом високом шећеру у крви“, тврди др Цедерквист.

За дјелотворно управљање шећером у крви, препоручује се ихрана богата сложеним угљеним хидратима који садрже влакна, немасним протеинима и здравим мастима. Ограничавање или смањење прерађене хране, једноставних угљених хидрата и шећера помоћи ће у контроли шећера у крви те смањити ризик од дијабетеса типа 2.

Истраживања показују да биљна исхрана може помоћи у превенцији и управљању дијабетесом типа 2 код старијих особа. Друге студије показују да су медитеранска исхрана и ДАСХ дијета корисне за отпорност на инсулин, преноси Индеx.хр.