Онлајн куповина све популарнија: Шта грађани најчешће наручују :: Semberija INFO ::

 

Онлајн куповина све популарнија: Шта грађани најчешће наручују


Онлајн куповина може бити мач са двије оштрице. Од периода короне постала је свакодневица грађана и већина се опредјељује за такав начин шопинга. Да ли ћемо добити шта наручимо или ће ипак бити “мачак у врећи” можемо видјети тек када отворимо кутију.

Статистика је показала да већина грађана у БиХ, тачније 66,4 одсто, купује из домаћих трговина и да највише наручују одјећу, обућу или додатке у виду торбе, накита и слично.

Колико је безбједно и поуздано куповати путем интернета и зашто се грађани опредјељују за такав вид куповине, одговара Муриса Марић, извршни директор Удружења за заштиту потрошача “Дон”.

– Наши потрошачи се често опредјељују за онлајн куповину, углавном због јефтинијих цијена – истиче она.

Сматра да грађани нису свјесни да ствари нису увијек из трговина, већ стижу и из дневног боравка, гараже и других просторија.

– Све се назива интернетом, а грађани не размишљају о томе – нагласила је Марић.

Објашњава да су искуства су различита, али да право на заштиту имају само купци који купују код овлаштених трговаца.

Пракса је показала да се старији грађани опредјељују за куповину лијекова и разних помагала, млађе генерације купују гардеробу, одјећу и шминку, док се мушка популација се опредјељује за алате.

– Ако нема броја телефона, адресе, ако нема образца који је обавезан да стоји за одустајање, ви не купујете код редовног трговца и то је већ први знак да ли ће те добити баш то шта сте наручили – истиче Марић.

Једна од ствари на коју се многи купци пожале је то када дође брза пошта, јер у у већини случајева немају опцију да отворе пакет и виде производ.

– Сваки производ који наручите можете отворити и у том моменту можете заштити себе и сачувати новац, а потом и вратити производ – нагласила је она.

Социлог Владимир Васић, објаснио је феномен онлајн куповине.

– Занимљива је смјена односно гурање традиционалног у неку историју, када је у питању куповина – изјавио је Васић.
Када је ријеч у начину трошења новца, куповине и куповне културе, додаје  да живимо у конзумеристичкој култури.

– Живимо у ери маркетинга и парадоска, јер трошимо више новца него што тренутно имамо, а проблем је у томе што нам је путем друштвених мрежа све лако доступно – рекао је Васић.

А да нам се поред онлајн куповине лагано све претвара у дигитализацију, потврђују међуљудски и љубавни односи који прелазе у онлајн свијет, пише Српскаинфо.

– Губимо међуљудске односе, осјећај за другог човјека, губимо се у сајбер свијету, губимо се у клику, шеру и рекламама. Можда изгледа безазлено, али ако све претворимо у дигитализацију, ако све претворимо у онлајн, онда постаје опасно – додаје Васић.

(Глас Српске)