ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ВЕТЕРИНАРА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ВЕТЕРИНАРА


Данас обиљежавамо Свјетски дан ветеринара. Овај дан указује на важну улогу и значај ветеринарске струке, као и на одговорност коју ветеринари имају у обављању својих свакодневних послова, како у односу на животиње тако и у односу на власнике животиња који им с пуним повјерењем повјеравају бригу о животу и здрављу својих љубимаца.
 
Од 2000. године Свјетски дан ветеринара обиљежава се посљедње суботе у априлу. Иницијативу за обиљежавање Свјетског дана ветеринара дала је Свјетска Ветеринарска Асоцијација (Wорлд Ветеринарy Ассоциатион) уз подршку Свјетске организације за здравље животиња (Wорлд Организатион фор Анимал Хеалтх).
 
Ове године свјетски дан ветеринара обиљежава се у посебним околностима глобалне пандемије, данас, 29. априла, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница.
 
Историјат
 
Према неким наводима, може се рећи да ветеринари дјелују већ више од 5.000 година. Иако се савремена ветеринарска медицина најчешће повезује с лијечењем кућних љубимаца, пацијенти првих ветеринара биле су домаће животиње и то коњи и говеда.
 
Занимљиво је да су се у средњем вијеку поткивачи коња често „успут“ бавили и њиховим лијечењем. Сматра се да из тога времена потјече  прва књига о анатомији животиња, а то је била „Анатомија коња“, аутора Карла Руинија, из 1598. године.
 
Прву ветеринарску школу у свијету основао је Цлауде Боургелат, 1761. године у Лиону, а тридесет година касније у Великој Британији је основана лондонска ветеринарска школа.
 
Осим традиционалног лијечења домаћих животиња и кућних љубимаца, ветеринарима је данас повјерена и брига о сигурности  хране и других производа животињског поријекла, намијењених прехрани  људе и прехрани животиња, истраживање и развијање нових средстава и метода за превенцију и лијечење различитих болести животиња, од којих се велик дио може преносити и на људе (зоонозе), проналажење замјене за експерименталне животиње, осмишљавање и реализација програма за очување угрожених животињских врста, судско вјештачење у случајевима убијања и злостављања животиња итд.
 
Посебно је важна улога сувремених ветеринара у едукацији грађана о правилном и одговорном односу према животињама, посебно на одговорно власништво над кућним љубимцима.
 
Важна улога
 
- Свјетски дан ветеринара је дан када требамо указати на значај ветеринарске струке, значај у друштву, њиховој активности и рада на спрјечавању ширења болести, болести зооноза које могу прећи са људи на животиње као и преношење храном и водом, казао је мр. Мухамед Гладан, руководилац Ветеринарског завода у ИНЗ Зеница.
 
Институт за задравље и сигурност хране ЗДК на један начин посебан начин приступа организацији, те је функционално направљен да прави нови и свјетски концепт који се зове - јединствено здравље - једно здравље (енглески - Оне хеалтх).
 
Приступ “Једно здравље” подразумијева сарадњу стручњака из различитих подручја на локалном, националном и глобалном нивоу са заједничким циљем постизања најбољих резултата у очувању здравља људи и животиња, те очувању околиша. Зато су у ИНЗ обједињени Завод за јавно здравство (људи), Ветеринарски завод и Завод за заштиту биља.
 
Институт за здравље и сигурност хране Зеница