НАЈСМРТОНОСНИЈИХ 48 САТИ ФОРМУЛЕ 1 И ДАН КАДА НАС ЈЕ НАПУСТИО ВОЉЕНИ СЕНА :: Semberija INFO ::

 

НАЈСМРТОНОСНИЈИХ 48 САТИ ФОРМУЛЕ 1 И ДАН КАДА НАС ЈЕ НАПУСТИО ВОЉЕНИ СЕНА


Пре тачно 26 година десио се најцрњи викенд формуле 1 током којег су у два дана настрадала двојица возача, међу којима и икона овог спорта

Тог 1. маја 1994. године са ореолом троструког светског првака Ајртон Сена се спремао да покори Сан Марино не слутећи да ће му то бити последња вожња у животу. 

Један од најбољих, најпопуларнијих и највољенијих возача формуле један икада, напустио нас је пре тачно 26 година након тешког удеса на кривини тамбурело на стази Имола у Сан Марину, оставио у шоку читав свет, своје навијаче у стању неверице.

Спорт је остао без иконе чија слика ни данас, скоро три деценије после, не бледи.

Био је, кажу, најкомплентији возач који се појавио у "најбржем циркусу", храбар, харизматичан, атрактиван, херој фавела, Бразила и Сао Паула...

Тог несрећног првог дана петог месеца след догађаја од првог тренинга као да је слутио на најгоре. Још у петак, дан пре квалификација, Сенин земљак Рубенс Барикело је доживео тежак удес и завршио у болници у којој га је истог дана посетио управо Сена.

Барикело је прошао без тежих последица, али је већ наредни дан био кобан по Аустријанца Роланда Раценбергера који се силовито закуцао о бетонски заштитни зид, и на месту остао мртав.

Црне слутње су се надвиле над Имолом, после два инцидента било је разлога за бригу, лош предосећај се увукао под кожу шефу лекарске службе ф1 Сиду Воткинсу, и Сенином пријатељу. Саветовао је Бразилца да одустане, али овај није хтео ни да чује.

Сена је са "пол" позиције јурнуо као из праћке испаљен у свом Вилијамсу, пратио га је Михаел Шумахер у Бенетону, а након што је трка накратко прекинута услед уласка "сејфти кара", што је био још један наговештај несреће, Бразилац је супериорно ушао у седми круг - кобни седми круг.

Остаће записано да је након фуриозног залетања на правцу ушао у кривину тамбурело брзином од 233 километра на час - и отишао у легенду.

Доктор Воткинс и његова лекарска екипа су после два минута били на лицу места и вадили скоро беживотно тело Сене из болида. Хитно је транспортован у болницу у Болоњу одакле је кроз два сата стигла страшна вест: Сена није више међу живима.

Касније су лекари сведочили да су у кокпиту Сениног болида пронашли аустријску заставу коју је Бразилац спремио да подигне у циљу у част преминулог колеге Реценбергера.

Трка није стала, и то ће остати као вечна мрља у историји формуле 1: настављена је пошто су се за то стекли услови, а тријумф је однео Михаел Шумахер.

Сахрана Ајртона сене у родном Сао Паолу била је вероватно један од највећих догађаја у историји бразила. Преко три милиона људи изашло је тог дана на улице највећег града јужне хемисфере, милион је пратило ковчег са телом највећег сина Бразила све до коначног одредишта. Влада Бразила прогласила је три дана жалости због погибије националног хероја.

Медији коју су пратили формулу тих дана писали су да је Сена, на дан трке, са својим највећим ривалом Аленом Простом дискутовао о реаорганизацији Синдиката возача са циљем да се што пре предузме иницијатива ка већој сигурности свих возача у формули 1.

(Телеграф.рс)