НОЋ ЗВИЈЕЗДА ПАДАЛИЦА :: Semberija INFO ::

 

НОЋ ЗВИЈЕЗДА ПАДАЛИЦА


Током неких ноћи у години Сунчев систем нам припрема посебну забаву, са малим ватрометом. Те посебне ноћи су вријеме када је на небу активан неки метеорски рој. Неке од тих посебних ноћи ове су седмице.
 
Сваке године , од 17. јула до 24. августа, активан је метеорски рој Персеида. У овом периоду може се видјети и нешто већи број метеора који привидно долазе из истог дијела неба, из савјежђа Персеј, али увијек током ноћи 11. или 12. августа тај број постане максималан и много већи од уобичајеног.
 
Током претходних година, а тако се очекује и овај пут, у вријеме максимума активности Персеида може се видјети и до стотињак метеора у једном сату.
 
Персеиди  или звијезде падалице, како су још познатије, најчешће настају кад ситне честице, величине зрна пијеска, улијећу у атмосферу наше планете. Током проласка кроз атмосферу ове честице се загријавају, сагоријевају и сијају пламеном различитих боја. Свјетло које настаје сагоревањем метеороида назива се метеор  (звијезда падалица).
 
Неколико хиљада тона различитих честица и прашине улети у нашу атмосферу сваке године, огромна већина ових честица сагори у атмосфери и не стигне до површине Земље, али неке од њих, оне веће, “преживе” и падну на површину и тада се називају метеоритиБрзина којом честице улијећу у атмосферу наше планете креће се од 30 до 70 километара на сат, а свјетлосна појава, метеор, настаје на висини од 80 до 120 километара.
 
Метеори су за посматрање релативно лака и једна од најзанимљивијих астрономских појава. За посматрање је потребно стрпљење, неко мјесто што даље од свјетла града и ништа друго. Најбоље вријеме за посматрање је од поноћи до јутра. Најбоље је гледати према зениту или негдје према сазвјежђу Персеја, тј. у правцу сјевера или сјеверо-истока, а нека звијезда падалица ће се сигурно појавити.
 
Семберија инфо