Ерупција Везува на данашњи дан, далеке 79. године :: Semberija INFO ::

 

Ерупција Везува на данашњи дан, далеке 79. године


Величанствени и тајанствени вулкан Везув већ више од двије хиљаде година изазива страх и дивљење људи.

Данас једини активни вулкан у централној Европи  налази се на обали Напуљског залива, око 10 километара источно од Напуља.

Кипућа лава Везува  више пута је сијала смрт, а највећа ерупција  догодила се 24. августа 79. године, у доба античког Рима. Катастрофи су претходили јаки потреси. Након што је угледао густ облак који се успињао према небу, очевидац Плиније Млађи писао је историчару Тациту.

- Не могу вјерније описати то што се догодило него да Вам кажем да је личило на бор, према врху је био све тањи, а из дна су се шириле гране на све стране. Био је час свијетао, час таман и цијело вријеме испуњен земљом и прашином, писао је Плиније Млађи.

Претпоставља се да је ерупција трајала 19 часова, а за то вријеме Везув је избацио четири кубна километра пепела и камења у широком подручју око кратера.  Помпеји, Херкуланеум и други градови око Везува потпуно су уништени и затрпани дебелим слојем пепепа.

Због малог броја људских остатака вијековима се мислило да су становници успјели да побјегну, али у ископавањима 80-их година двадесетог вијека откривене су стотине костура.  Већина људи била је потпуно спржена температурама изнад 750 Целзијусевих  степени. У Херкуланеуму су многе животиње пронађене без горњег дијела лобање, јер је мозак од велике врућине једноставно експлодирао. 



Укупан број страдалих од фаталне ерупције данас је још непознат, а претпоставља се да је погинуло око 10.000 људи. Та два града више никада нису обновљена нити насељена. Потпуно би била заборављена да нису случајно откривена у 18. вијеку. 

Од далеке 79. Године до данас везув је избацивао лаву 40-ак пута. Последњи пут вулкан је био активан 1944. године и  тада су уништена три села. Од тада Везув подмукло ћути. Према тврдњама стручњака мировање би могло да потраје, иако, упозоравају, увијек су могуће нагле ерупције, јер историја је показала да опасни Везув никад не спава.

Семберија инфо