АКЦИЈЕ ПОРШЕА РАСТУ НАКОН ИЗЛАСКА НА БЕРЗУ :: Semberija INFO ::

 

АКЦИЈЕ ПОРШЕА РАСТУ НАКОН ИЗЛАСКА НА БЕРЗУ


- Акције произвођача аутомобила Порше јачају данас након изласка компаније на берзу у Франкфурту по почетној вриједности од 75 милијарди евра.

Акцијама се у поподневним часовима тргује по вриједности од 82,9 евра, а јутрос су издате по почетној вриједности од 82,5 евра. Током дана, у једном тренутку достигнута је вриједност од 86,54 евра.

Матична"Фолксваген група" сакупила је продајом "Поршеових" акција 19,5 милијарди евра.

Од тог износа, Фолксвагену припада око 9,6 милијарди евра, а новац ће бити усмјерен у електрификацију аутомобила. Остатак ће бити подијељен акционарима као специјална дивиденда.

Порше тренутно вриједи око 75,43 милијарди евра, што је незнанто мање од матичног Фолксвагена, чија је вриједност око 80,1 милијарди евра.

Ово је био највреднији иницијални излазак једне компаније на берзу у Њемачкој од када је Дојче телеком понудио своје акције 1996. године.

"Порше је био и јесте бисер у Фолксваген групи, изјавио је Крис-Оливер Шикентанц, шеф инвестиционог одјељења у компанију Капител и додао да је излазак "Поршеа" на берзу показао колика је тржишна вриједност компаније.

(Независне)